Menu

EAGAINST.com

Γιόμ’σε ο τόπος καταλήψεις

sax3-pano-gia-acta-et-verba-11-03-2015

Σάββατο 7 Μάρτη 2015, ένα ακόμη κτίριο -επί της οδού Κουρεμένου 5- απελευθερώνεται. Η επί πολλών ετών ρημαγμένη και παρατημένη μονοκατοικία χρησιμοποιείται, πλέον, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ανθρώπων που επιλέγουν τη λύση της κατάληψης. Οι νέοι μας γείτονες δεν κατέφυγαν σε κανένα μεσίτη, σε κανένα επαγγελματία πολιτικό, σε κανένα κόμμα. Αλλά αντίθετα, με ριζοσπαστικούς, αντιιεραρχικούς και αντιεξουσιαστικούς όρους προέβησαν στην πολιτική επιλογή της κατάληψης. Εμείς από τη δική μας μεριά, βλέποντας πως το μπόλιασμα των προταγμάτων μας στη γειτονιά καρποφορεί, δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τους νέους μας γείτονες, να τους ευχηθούμε καλό στέριωμα και καλούς αγώνες!

Πηγαίνοντας κάποιες εβδομάδες πίσω και πιο συγκεκριμένα στις 18 του Γενάρη, άλλο ένα γεγονός
που μας γέμισε χαρά ήταν αυτό της ανα-κατάληψης του κτηρίου της Αντιβίωσης στην οδό Γ. Παπανδρέου. Το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει στο Γ.Ν. Χατζηκώστα και επί σειρά ετών κυριολεκτικά σάπιζε και είχε αφεθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου στο έλεος της μούχλας και της υγρασίας. Όμως, στις 4 Οκτώβρη 2008, μια ομάδα ανθρώπων επέλεξε την κατάληψη του κτηρίου προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές και πολιτικές της ανάγκες. Η κατάληψη λειτούργησε για 5 χρόνια, έως την 29η Αυγούστου 2013, οπότε και εκκενώθηκε στα πλαίσια της κρατικής επιχείρησης “εστίες ανομίας”. Σήμερα η Αντιβίωση είναι και πάλι στα χέρια του κινήματος, εμπλουτίζοντας τον αντιεξουσιαστικό χάρτη της πόλης.

Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: “γιατί τώρα κατάληψη;”, “αφού η ελπίδα ήρθε αγκαζέ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα φροντίσει για όλους και για όλα”. Για εμάς ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος και εχθρικότατος. Ο καπιταλιστικός δράκουλας θα εξακολουθήσει να ρουφάει αδιάκοπα τα ευρώ από τις τσέπες μας, προκειμένου να τροφοδοτείται και να αναπαράγεται. Όσο αριστερή -με ακροδεξιές πινελιές Καμμένου, Παυλόπουλου- ή ριζοσπαστική κι αν διατείνεται πως είναι μια κυβέρνηση, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, ο εκβιασμός του ενοικίου, η δόση του δανείου, η τιμολόγηση του νερού και του ρεύματος, η εκμετάλλευση της εργασίας θα παραμένουν.

Για εμάς, τους καταληψίες της Σαχίνη 3, η ελπίδα δεν έρχεται ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να δημιουργήσουμε αναχώματα και να οργανωθούμε μέσα στις ίδιες μας τις γειτονιές ,να ζήσουμε χωρίς να πληρώνουμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε και να πληρώνουμε. Δε τρέφουμε αυταπάτες πως η επίκαιρη ατάκα “πρώτη φοράαριστερά” θα δώσει την όποια λύση. Με την ανάθεση της διαχείρισης της ζωής μας στους εξουσιαστές, δε πρόκειται να έρθει καμία ελπίδα. Αν θέλουμε να βλέπουμε 365 μέρες το χρόνο, 365 άσπρες μέρες μια είναι η λύση, και δεν εννοούμε να πάμε στην Ανταρκτική :

να γιομίσ’ ο τόπος καταλήψεις

να μπούμε στα άδεια σπίτια

αυτοοργάνωση-αλληλεγγύη-αντιεξουσία στις γειτονιές μας

Σαχίνη 3 / κατάληψη στέγης

Εκδήλωση στο Ευτοπικό Εργαστήρι: καταλήψεις στέγης στην Ιταλία σήμερα

Οι μαζικές καταλήψεις στέγης ως μέθοδος αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος στην σημερινή Ιταλία: Μια πρόταση πέρα από την «κρατική μέριμνα» του «κοινωνικού κράτους».

Στην Ιταλία, ως απόρροια του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος που προέκυψε από την οικονομική κρίση και το κύμα εξώσεων, αναπτύσσεται σήμερα ένα σημαντικό κίνημα βάσης που έχει ως αντικείμενο την μαζική στέγαση όσων οικογενειών μένουν χωρις σπίτι. Χιλιάδες καταλήψεις στέγης (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατάληψη του μεγάρου της TELECOM στην Bologna από 100 οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους είχαν μείνει άστεγες τους τελευταίους 6 μήνες λόγω αδυναμίας πληρωμής ενοικίου) αμφισβητούν τόσο την προτεραιότητα της ιδιοκτησίας απέναντι στις ανάγκες διαβίωσης, όσο και την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών, σε τέτοιο βαθμό που το Ιταλικό κράτος να υποχρεώνεται να καθιερώσει ειδική νομοθεσία για να καταστείλει το φαινόμενο.

Στην σημερινή Ελλάδα, τη στιγμή που χιλιάδες κατοικίες (ακόμα και καινούργιες) μένουν ανεκμετάλλευτες δεδομένης της αδυναμίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να αντεπεξέλθει στα ενοίκια, τη στιγμή που το κύμα των πλειστηριασμών κατοικιών φουντώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και προκαλεί κινήσεις δυναμικής αντίδρασης πανελλαδικά, είναι απαραίτητη η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας για να διαχυθεί το πρόταγμα της οργάνωσης μαζικών καταλήψεων στέγης.

Εισήγηση: Toni Senta (Θα υπάρχει μετάφραση)

katal_steghs_web2

Αναδημοσίευση από eutopia.gr

Τι συμβαίνει με τα σπίτια: κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και αλλαγή υποδείγματος στην αγορά στέγης

sax3-poreia-oi-katalhpseis-swzoun-4-10-14-03

«which side are you on?», στίχοι εργατικού τραγουδιού

Ξεκινώντας να μιλήσουμε για τα κατειλημμένα σπίτια δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το ζήτημα της κατοικίας στον καπιταλισμό, καθώς και για τη βασική του αρχή, την ιδιοκτησία. Όλα αυτά θα τα κάνουμε από τη δικιά μας πλευρά, ως μισθωτοί σκλάβοι, προλετάριοι.

Πολύ χοντρικά, στον καπιταλισμό είμαστε αποκομμένοι από τα μέσα παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής, πράγμα που μας επιβάλει να πουλάμε την εργατική μας δύναμη έναντι ενός μισθού σε κάποιο αφεντικό. Με το μισθό αποκτούμε αγαθά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, που οι ίδιοι (σαν τάξη) έχουμε παράξει, τα οποία όμως ανήκουν στα αφεντικά μας. Ο μισθός αυτός είναι πάντοτε υπολειπόμενος σε αξία σε σχέση με την αξία των προϊόντων που παράγουμε, για να μπορούν έτσι να κερδοφορούν τα αφεντικά. Τα αγαθά στον καπιταλισμό μετατρέπονται σε εμπορεύματα, τα οποία υπόκεινται –εκτός των άλλων- σε 2 βασικούς νόμους. Στο νόμο του κέρδους, δηλαδή παράγεται μόνο ό,τι θεωρείται πως μπορεί να αποφέρει κέρδος και στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, δηλαδή η τιμή τους καθορίζεται στην αγορά από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Η παραγωγή πραγματοποιείται βάση αυστηρού καταμερισμού των έργων και η θέση του καθενός μας στην παραγωγή καθορίζει εν πολλοίς και την κοινωνική μας θέση. Τα αγαθά, εκτός από αξία χρήσης έχουν κατά κύριο λόγο ανταλλακτική αξία. Με την εξέλιξη του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας τα αφεντικά μας κρίνανε ότι από το να παράγουμε αποκλειστικά για λογαριασμό τους, μπορούν να μας χαρίσουν και την «ελευθερία» στην κατανάλωση, είτε μέσω του μισθού, είτε μέσω δανείων. Έτσι, γύρω από την απόκτηση ενός αγαθού έχουν αναδυθεί γενικότερες φαντασιακές, φετιχιστικές, ταυτοτικές παραδηλώσεις, που συσκοτίζουν τις ταξικές αντιθέσεις και επιδιώκουν να μας καταστήσουν ισότιμους παίχτες στον καπιταλιστικό αγώνα δρόμου με έπαθλο την ιδιοκτησία.

Τα λόγια που ακολουθούν περιγράφουν εκείνη την καταναλωτική φιγούρα, -που ενσωματώνοντας τις προσταγές του κεφαλαίου- δεν αντιμετωπίζει την οικία ως αγαθό ικανό να καλύψει την ανθρώπινη ανάγκη για στέγη. Νομίζουμε πως αυτή η φιγούρα είναι η κυρίαρχη που καθόρισε τις εξελίξεις σχετικά με τη στέγη.

Το κείμενο, που υπογράφει η κατάληψη στέγης Σαχίνη 3, δημοσιεύτηκε στο φύλλο 27 της εφημερίδας δρόμου Άπατρις και παρουσιάστηκε κατά το τριήμερο «οι καταλήψεις σώζουν» που συνδιοργάνωσε η Σαχίνη 3 και η Σ.Ο Ιωαννίνων της Απατρις.

Γιάννενα: Ιδού το νέο πρότυπο ιατρικό κέντρο

140829-sax3-pano-1-xronos-ekkenosi-antiviosi

Η Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 δεν ήταν σαν τις υπόλοιπες μέρες του 5ου καταληψιακού έτους της Αντιβίωσης. Οι αρχές του τόπου συναντήθηκαν για να δώσουν ένα τέλος σε μια ακόμα «εστία ανομίας», για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη φράση του Ν. Δένδια. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση πήρε  ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Θεοδωρίδης και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα Φώτης Βάββας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης. Το έδαφος για την εκκένωση είχε προλειάνει ο ρατσιστικός τύπος της πόλης, με τον Πρωϊνό Λόγο να δίνει τον τόνο.

Τα γνωστά επιχειρήματα περί αναρχικών-φρικιών-πρεζακίων και μεταναστών-με-τέσσερα-κεφάλια δεν είχανε το αποτέλεσμα που επιθυμούσανε τα επιτελεία, ώστε να δημιουργήσουν ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο ενάντια στους καταληψίες. Η παρουσία των συντροφισσών και των συντρόφων στη γειτονιά και στους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες δεν αφήνανε περιθώρια παρερμηνείας: η Αντιβίωση ήταν ταυτόχρονα ένα κοινοβιακό εγχείρημα στέγης ενάντια στην ιδιοκτησία στέγης, αλλά και ένα εργαστήρι παραγωγής λόγου και δράσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Αυτά τα 2 είναι αρκετά για να τη βάλουν στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών, που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της καπιταλιστικής τάξης και νόρμας.

Με δεδομένη την αποτυχημένη απόπειρα εκκένωσης της Αντιβίωσης στις 26-05-2012, για την απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης στους κρατικούς σχεδιασμούς, θα έπρεπε να εφευρεθούν νέα επιχειρήματα. Το νέο πεδίο των επιχειρημάτων βρέθηκε στην «κοινή ωφέλεια» και στην «ανάπτυξη-αξιοποίηση». Σε αυτό το σενάριο των επιχειρημάτων, τον πρώτο λόγο θα είχε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που παράγουν οι καταληψίες, αφού στερούν αφενός από τους δημότες ένα ακόμη νοσοκομείο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη θέση της Αντιβίωσης και αφετέρου το κράτος από έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίηση του φιλέτου του παλιού Χατζηκώστα. Το καινούργιο επιχείρημα ανέλαβε να το προμηθεύσει το ΔΣ του Χατζηκώστα, το οποίο πρότεινε τη δημιουργία «Πάρκου Υγείας» στα κτίρια του παλιού Χατζηκώστα.Μια πιο ακραία εκδοχή αυτού του κακοστημένου επιχειρήματος έφθασε να αναπαραχθεί από το στόμα του Α. Σαμαρά στον εναρκτήριο λόγο του κατά τη ΔΕΘ του 2013. Στην προσπάθεια του να πείσει για το καλό κράτος που εξουδετερώνει τους κακούς καταληψίες έφτασε να πει πως «κουκουλοφόροι είχανε καταλάβει ολόκληρη πτέρυγα νοσοκομείου στα Γιάννενα», υπονοώντας ευθαρσώς και ψευδώς πως η Αντιβίωση στερούσε την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους συντοπίτες της…

Στις 29-08-2014 δυνάμεις της αστυνομίας δώσανε τέλος στην από 04-10-2008 κατάληψη Αντιβίωση, αφήνοντας χωρίς στέγη δεκάδες ανθρώπους και κάμποσα αυτοοργανωμένα πολιτικά εγχειρήματα. Σχετικά με τα επιχειρήματα περί «ανάπτυξης-αξιοποίησης», οι καταληψίες της Αντιβίωσης είχανε δώσει σαφής απαντήσεις: αξιοποίηση για το κράτος σημαίνει παραγωγή χρηματικού κέρδους, ενώ για τους αντιστεκόμενους αξιοποίηση σημαίνει κάλυψη αναγκών έξω από και ενάντια στον καπιταλισμό. Όσον αφορά στις εξαγγελίες για ένα νέο πρότυπο ιατρικό κέντρο, στην θέση της Αντιβίωσης, που θα ανακουφίσει τους Γιαννιώτες δε θα πούμε και πολλά. Ας περάσει ο καθένας μια βόλτα από το παλιό Χατζηκώστα και αν βρει νοσοκομείο, με γκισέ που θα του ζητάνε 5ευρω, μάνατζερ που θα τον ενημερώνει ότι καταργήθηκε η προληπτική ιατρική και γιατρό που θα τον ενημερώνει πως πρέπει να πληρώσει τα αναλώσιμα για την εγχείρηση του, τότε ας κάνει ένα τηλέφωνο στο 14784, ας πληρώσει 1,18ευρώ/λεπτό κι ας κλείσει ένα ραντεβού για 6 μήνες μετά…

Σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα μένει ανοιχτό. Το κράτος κάνει τις κινήσεις του ενάντια το κίνημα των καταλήψεων.

Εμείς, τι κάνουμε;;;

Αναδημοσίευση από Σαχίνη 3

Τριήμερο «Οι καταλήψεις σώζουν», 02-03-04 Οκτώβρη

afisa-09---oi-katalhpseis-swzoun---02kai03kai04-10-2014

Πέμπτη 02/10
19:00 ΑΛΣΟΣ: Eκδήλωση-συζήτηση
Τι συμβαίνει με τα σπίτια; Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και αλλαγή υποδείγματος στην αγορά στέγης

Παρασκευή 03/10
19:00 AΛΣΟΣ: Προβολή-συζήτηση
-Βαρκελώνη, η εκκένωση και ανακατάληψη του ελεύθερου κοινωνικού χώρου CAN VIES
-Η καταστολή των καταλήψεων στην Ελλάδα/ το παράδειγμα της ΛΚ37

Σάββατο 04/10
12:00 ΠΛΑΤΑΝΟΣ
ΠΟΡΕΙΑ για το δικαίωμα στη στέγη

Κατάληψη Στέγης Σαχίνη 3
ΑΠΑΤΡΙΣ, Συντακτική Ομάδα Ιωαννίνων