Tag αναρχικοι

Ερρίκο Μαλατέστα – Χωρίς εξουσία

«Τι είναι κυβέρνηση; Υπάρχει μια αρρώστια του ανθρώπινου μυαλού που ονομάζεται μεταφυσική τάση, η οποία κάνει τον άνθρωπο, αφού αφαιρέσει την ποιότητα από ένα αντικείμενο με λογική διαδικασία, να υπόκειται σ’ ένα είδος παραίσθησης του τον κάνει να συγχέει την αφαίρεση με το πραγματικό πράγμα». αναρωτιέται ο Ιταλός αναρχικός, εξηγώντας πώς η θεώρηση αυτή παρά του ότι έχει δεχθεί πλήγματα από τη θετικιστική σκέψη και την επιστήμη, παραμένει ακόμα γερά ριζωμένη στο μυαλό της ευρύτερης πλειοψηφίας των σημερινών ανθρώπων. Η ιδέα αυτή περί αναγκαιότητας του κράτους και της ποινικής καταστολής έχει τέτοια επιρροή, που αρκετοί θεωρούν την κυβέρνηση σαν μια ηθική και πραγματική οντότητα, με ιδιότητες λογικής, δικαιοσύνης, ανεξάρτητα απ’ τους ανθρώπους που τη συγκροτούν.

Όψεις’ του Δεκέμβρη του 2008.

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της ελληνικής αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Έξι χρόνια μετά, (2008-2014) πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όμως, τι ήταν ο Δεκέμβρης του 2008; Ποίο ήταν το προσίδιο νόημα του; Το εξεγερσιακό «κύμα» του Δεκέμβρη ανασημασιοδότησε το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Οι μεγάλες διαδηλώσεις εκείνων των ημερών υπερέβησαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές μορφές εκπροσώπησης…

Θέλουμε Δικαιοσύνη

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του κέντρου της Αθήνας αλλά και πολλών άλλων περιοχών, ότι αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα πραξικόπημα. Με τον σχεδιασμό ή την ανοχή κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, με την ΕΛ.ΑΣ. και τους έμμισθους των μυστικών κρατικών κονδυλίων ως εκτελεστικά όργανα. Ένα σύνολο αδιαμφισβήτητων γεγονότων και συνθηκών αποτυπώνουν αυτή την κατάσταση: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ, που τελικά γελοιοποιήθηκε από χιλιάδες εφηβικά χαμόγελα στην ηλιόλουστη πορεία του Σαββάτου. Απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας σε μια μεγάλη ακτίνα, από τη Νεάπολη και την Ομόνοια μέχρι τα Παναθήναια και το Πεδίον του Άρεως. Κλειστοί σταθμοί του Μετρό, όποτε καπνίσει στους χωροφύλακες.

‘Οψεις του κόσμου σήμερα μέσα απο την απεργία πείνας του Ν.Ρ

‘Ο Νίκος Ρωμανός αναρχικός κρατούμενος από τις 10/11 ξεκίνησε απεργία πείνας διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που του αναλογούν και μέσα από αυτές λίγες στιγμές ελευθερίας από την απάνθρωπη συνθήκη του εγκλεισμού που του έχει επιβληθεί. Πέρα από αυτό όμως αυτός ο αγώνας αποτελεί μια ρωγμή στο ψευδεπίγραφο πέπλο που περιβάλει τις σημερινές κοινωνίες στην προσπάθεια τους να καλύψουν το Χάος της ύπαρξης τους. Εδώ και εικοσιπέντε μέρες κάποιες βασικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και των κοινωνιών που τη περιβάλλουν άρχισαν να αναδύονται ξανά δραπετεύοντας από την παθητικότητα και τον κυνισμό της σημερινής πραγματικότητας. Το παρόν κείμενο στη προσπάθεια του να μη ρίξει και άλλο νερό στο μύλο του Θεάματος όπου ο πολίτικος αγώνας προσπαθεί να φορτώσει στον αντίπαλο αρνητικές εντυπώσεις θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τα πολιτικά διακυβεύματα που απορρέουν από αυτό τον αγώνα.

Ο Δεκέμβρης του 2008 και η σημασία του για εμάς σήμερα #6DGR

Μεθαύριο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την επέτειο της τραγικής δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που οδήγησε σε μια πανελλαδικής εμβέλειας εξέγερση, με χιλιάδες διαδηλωτών να εκφράζουν δημόσια την αγανάκτησή τους ενάντια στην αστυνομική ατιμωρησία και τη γενικευμένη ανέχεια. Δίχως ενδοιασμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εξέγερση αυτή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία των χειραφετησιακών κοινωνικών κινημάτων. Για να συλλάβουμε, όμως, το πραγματικό (και αμιγώς πολιτικό) της νόημα θα πρέπει σε πρώτη φάση να απορρίψουμε τις γνωστές επιφανειακές προσεγγίσεις της νεοδεξιάς που ταυτίζει το Δεκέμβρη συλλήβδην με τη βία, το χάος, και την ανομία, υιοθετώντας μια πιο σφαιρική ερμηνεία στο εν γένει κοινωνικό πράττειν….

Συνέντευξη της Aναρχικής Επαναστατικής Δράσης (DAF) στο Κομπάνι

Εδώ και δύο χρόνια, στη Ροτζάβα του ανατολικού Κουρδιστάν, οικοδομούνται τα θεμέλια της κοινωνικής επανάστασης. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η βάση της επίθεσης εναντίον του Κομπάνι είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες του Τουρκικού Κράτους και του διεθνούς καπιταλισμού. Οι Abdülmelik Yalcin and Merve Dilber από την Αναρχική Επαναστατική Δράση (Revolutionary Anarchist Action) βρέθηκαν στο Suruc στα σύνορα με το Κομπάνι, από τη πρώτη μέρα της αντίστασης εναντίον των προσπαθειών συσκότισης της επανάστασης του λαού, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ανθρώπους της περιοχής. Μιλήσαμε μαζί τους για την αντίσταση του Κομπάνι και για την Επανάσταση στη Ροτζάβα.

Gennaro Rubino, η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄

Ο Rubino γεννήθηκε στο Bitonto το 1859, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής ενοποίησης. Κατά την έκτιση της υποχρεωτικής του θητείας στον Ιταλικό στρατό, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κράτηση, κατηγορούμενος πως έγραψε ένα ανατρεπτικό άρθρο σε εφημερίδα. Το 1898, συνελήφθη πάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Μιλάνο και αντί να εκτίσει την ποινή του, έφυγε από τη χώρα. Αρχικά πήγε στη Σκωτία και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Δε μπορούσε να βρει

Συνέχεια στο υπόλοιπο »

Για έναν αντιεξουσιαστικό σοσιαλισμό – Μιχαήλ Μπακούνιν

Παρατήστε λοιπόν πιο γρήγορα αυτό τον κόσμο που είναι καταδικασμένος στην καταστροφή! Παρατήστε αυτά τα πανεπιστήμια, αυτές τις ακαδημίες, αυτά τα σχολεία από τα οποία τώρα σας κυνηγάνε και τα οποία πάντοτε επεδίωκαν να σας χωρίσουν από τον λαό. Εκεί πρέπει να είναι η καριέρα σας, η ζωή σας, η γνώση σας. Μάθετε ανάμεσα σ’ αυτές τις μάζες με τα σκληρυμένα απ’ τη δουλειά χέρια πώς πρέπει να υπηρετείτε το λαϊκό σκοπό και να θυμάστε καλά, αδέλφια, ότι η μορφωμένη νεολαία δεν πρέπει να είναι ούτε το αφεντικό, ούτε ο προστάτης, ούτε ο ευεργέτης, ούτε ο δικτάτορας του λαού, αλλά ο μαιευτήρας της αυθόρμητης χειραφέτησης του, αυτός που θα ενώνει και θα οργανώνει όλες τις προσπάθειες των λαϊκών δυναμεων.

Είναι κάτι ομάδες που παίζουν πραγματική μπάλα…

Ετοιμαζόμαστε, για άλλη μια φορά, να απολαύσουμε ένα υπερθέαμα στις οθόνες μας. Να χορτάσουν τα μάτια, ο εγκέφαλος και τα αυτιά μας με πληροφορίες και εικόνες για την τάδε εθνική ομάδα για τον δείνα παίκτη. Να πέσουμε στην όμορφη ζάλη που προκαλούν οι υπερφιέστες, όπως το μουντιάλ και, ρε αδελφέ, να χαλαρώσουμε, να θάψουμε ακόμα πιο βαθιά τα σκατά που τρώμε κάθε μέρα από το ελληνικό κράτος και τους εταίρους του….

Βιβλιοπαρουσίαση από Ασύμμετρη Απειλή – Ιωάννινα

Το Σάββατο, 17 Μαϊου 2014, στις 19:00 η συντακτική ομάδα Ιωαννίνων της εφημερίδας δρόμου «Άπατρις», διοργανώνει στον Α.ΚΟΙ.Χ.Ι, την παρουσίαση του βιβλίου «Ο διάβολος στη σάρκα τους: τα απολωλότα πρόβατα του πληβειακού χριστιανισμού» από την Ασύμμετρη Απειλή. Θα ακολουθήσει καφενείο οικονομικής ενίσχυσης της εφημερίδας. Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος αποτελεί, από τον Δεκέμβρη του 2005, ένα ζωντανό εγχείρημα αυτοοργάνωσης μέσα από το οποίο επιθυμούμε να δημιουργήσουμε διεξόδους από την ασφυξία των απρόσωπων επιχειρήσεων…

  • 1 2 9