Τι εννοώ όταν λέω ότι είμαι σεξ-πόζιτιβ

sex-freedom

Είμαι σεξ-πόζιτιβ!

Και αντιλαμβάνομαι πως αυτός είναι ένας οδυνηρά διφορούμενος όρος. Έχω δει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους για να σηματοδοτήσει τα πάντα από το “δεν θεωρώ το σεξ ως εγγενώς κακό” μέχρι το “επιμένω ότι όλοι πρέπει να έχουν τόνους οργασμών και αυτό θα λύσει όλα τους τα προβλήματα”. Μπορεί κανείς να δει πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον πρώτο ορισμό μπορεί να έχουν σοβαρά αντιπαραγωγικές διαφωνίες με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν το δεύτερο.

Σχετικά με αυτό το “οργασμοί για όλους”. Δεν είναι τελείως αστείο. Είδα κάποτε μια παρουσίαση από την Annie Sprinkle (η οποία ολοφάνερα έγραψε μόνη της τη σελίδα της στη Wikipedia) όπου βασικά υποστήριζε ότι θα επιτυγχάναμε παγκόσμια ειρήνη και τη φεμινιστική ουτοπία αν όλοι οι στρατοί απλά γαμιόντουσαν και είχαν οργασμούς. Επιφανειακά ακούγεται ωραίο – γιούπι, ευχαρίστηση – αλλά έχει κάποια εμφανή προβλήματα. Δεν μπορούν όλοι να έχουν οργασμούς, δεν θέλουν όλοι οργασμούς και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υπέροχους οργασμούς αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμα μαλάκες.

Το σεξ-πόζιτιβ [σημ.μτφ: positive σημαίνει θετικό] είχε πρόβλημα με το να παρερμηνεύει την προσωπική επιλογή ως σεξουαλική καταπίεση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ως προσωπική επιλογή και δεν θέλω να το αρνηθώ. (Το “η σεξεργασία είναι πάντα υπέροχη γιατί όταν κάνεις σεξ διασκεδάζεις και είσαι ευτυχής” είναι όσο κενό είναι το “η σεξεργασία είναι πάντα απαίσια γιατί κανένας δεν θα μπορούσε να επιλέξει να το κάνει αυτό.”) Επίσης δεν θέλω να αρνηθώ ότι το έχω κάνει κι εγώ κατά καιρούς. Αλλά θέλω να ξεφύγουμε από αυτό το θέμα.

Αυτός λοιπόν είναι ο ορισμός μου/το μανιφέστο μου. Οριφέστο (έγραψα μια πιο σύντομη εκδοχή στο Tumblr και σκέφτηκα ότι αξίζει να επεκταθώ.) Όταν λέω ότι είμαι σεξ-πόζιτιβ, εννοώ αυτό:

•Η ελευθερία της σεξουαλικότητας είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε και πολύ λίγοι από μας έχουμε.
•Είναι θεμιτό και ηθικό να επιζητάει κανείς τη σεξουαλική ευχαρίστηση.
Η στάση μου ως σεξ-πόζιτιβ δεν είναι σε αντίθεση με τον μη-σεξ-πόζιτιβ φεμινισμό. Είναι σε αντίθεση με τις μαλακισμένες κοινωνικές σεξουαλικές νόρμες. Είναι σε αντίθεση με τους ανθρώπους που επιτίθενται σε κάθε μορφή σεξουαλικότητας που βρίσκεται εκτός των αυστηρών κανόνων, τους ανθρώπους που απαιτούν οι γυναίκες και τα κορίτσια να είναι σέξι αλλά τις ταπεινώνουν όταν είναι σεξουαλικές, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις συζητήσεις για τη σεξουαλική ασφάλεια και συναίνεση σαν αισχρότητα, την κοινωνία που κατασκευάζει τη σεξουαλική επιθυμία ως κάτι σκοτεινό και βρώμικο, μυστικό και απαίσιο. Αυτή είναι η σεξ-νέγκατιβ στάση [σημ.μτφ: negative σημαίνει αρνητικό]. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το σεξ-πόζιτιβ είναι σημαντικό.

•Απορρίπτω προκαταλήψεις σχετικά με το τι είδους σεξουαλικότητα “θα έπρεπε” να έχει ένας άνθρωπος, είτε αυτές οι προκαταλήψεις βασίζονται στο φύλο, την ηλικία, τη φυλή, την κουλτούρα, την αναπηρία, το trans status [σημ.μτφ: κατάσταση διαφυλικού ατόμου], το status του επιζώντα [σημ.μτφ.: το να έχεις επιβιώσει και να αντιμετωπίζεις το επακόλουθο μιας τραυματικής εμπειρίας] ή οτιδήποτε άλλο.
•Δεν κρίνω τους ανθρώπους για το ηθικό σεξ που κάνουν ή θέλουν να κάνουν.
“Ηθικό” σημαίνει “αυτό που δε βλάπτει τους άλλους”. Η ηθική δεν έχει λόγο στο αν το σεξ σου πρέπει να είναι κίνκι, ετερόφυλο, με όλα τα ρούχα, πρωκτικό, εκτός γάμου, βαρετό, γκέι, ασταμάτητο στα 80, σε παιδική πισινούλα γεμάτη σιρόπι, 2 φορές το χρόνο, με 12 ανθρώπους ή ανύπαρκτο – και κατ’ επέκταση ούτε εγώ έχω λόγο.

•Δε θα ανεχτώ μίσος προς τους/τις σεξεργάτες/σεξεργάτριες..
Αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές: εργοδότες και πελάτες αλλά και ηθικολόγους και αστυνομία. Οι σεξεργάτες είναι άνθρωποι. Η σεξεργασία είναι δουλειά. Υπάρχει συχνά ένας σκασμός μισογυνισμού και εκμετάλλευσης στη βιομηχανία του σεξ, αλλά ο μισογυνισμός και η εκμετάλλευση είναι μέρη του προβλήματος και αυτά που θα έπρεπε να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε. Όχι το σεξ.

•Μια ολοκληρωμένη, ειλικρινής, μη επικριτική σεξουαλική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για τη δημόσια υγεία και ευτυχία.
•Η κατανόηση της συναίνεσης στο σεξ – τι είναι, γιατί έχει σημασία – απουσιάζει οδυνηρά από την κοινωνία και είναι καταλυτικά σημαντική.
Αυτά τα δύο πρέπει οπωσδήποτε να πάνε πακέτο. Αν η σεξουαλική εκπαίδευση που βασίζεται στην αποχή είναι σαν εκμάθηση οδήγησης χωρίς να μιλάμε για αυτοκίνητα τότε η σεξουαλική εκπαίδευση χωρίς να μιλήσει κανείς για συναίνεση είναι σαν εκμάθηση οδήγησης όπου σου δείχνουν το γκάζι και το φρένο και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι θα καταλάβεις από μόνος σου “πως να ακολουθείς τον ΚΟΚ για να μη σκοτώσεις ανθρώπους”.

•Η ποικιλομορφία και η δύναμη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας προκαλεί δέος η καταραμένη.
Το σεξ έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλη χαρά και μεγάλη ταλαιπωρία. Σεξ-πόζιτιβ, για ‘μένα, σημαίνει γιορτάζω και καλλιεργώ τη χαρά. Δεν σημαίνει την επιβάλλω σε άλλους ανθρώπους, ούτε αγνοώ τα βάσανά τους. Σημαίνει όμως ότι το σεξ φέρνει αρκετά καλά πράγματα στη ζωή των ανθρώπων και πως αξίζει να συζητήσουμε για αυτό, αξίζει να ασχολούμαστε με αυτό.

Από την άλλη, όταν λέω ότι είμαι σεξ-πόζιτιβ, αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που δεν εννοώ σε καμία περίπτωση:

•Όλοι πρέπει να κάνουν σεξ.
•Όλοι πρέπει να κάνουν κίνκι, μη μονογαμικό, επιδεικτικό, οργασμικό, πανσεξουαλικό σεξ.
Κάποιοι άνθρωποι είναι ασεξουαλικοί. Κάποιοι άνθρωποι είναι σεξουαλικοί αλλά δεν τους πολυαρέσει. Κάποιοι είναι μονογαμικοί, ετερόφυλοι και δεν έχουν βίτσια. Κάποιοι έχουν φυσικά ή φυσιολογικά ζητήματα που παρεμβαίνουν στο να κάνουν σεξ. Το να προσπαθείς να “ελευθερώσεις” κάποιον από αυτούς από την “καταπίεσή” τους είναι αδαές, αλαζονικό και το ακριβώς αντίθετο από την προώθηση της σεξουαλικής ελευθερίας.

•Η αποδοχή του τρόπου που κάποιος κάνει σεξ σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχεις σε αυτό, να παρακολουθήσεις τη συμμετοχή άλλων σε αυτό ή να ακούσεις για αυτό τον τρόπο με λεπτομέρειες.
Αχά. Ξερνάω. Μισώ και μόνο το γεγονός ότι πρέπει να το πω. Αλλά υπάρχει σαν θέμα. Και ξερνάω.

(Προειδοποίηση: “δεν χρειάζεται να το παρακολουθήσεις ή να ακούσεις για αυτό” υποθέτει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά σου να αποφύγεις πράγματα που δεν θέλεις να δεις. Εάν πεις “δεν θέλω να μάθω για την σεξουαλική ζωή σου” όταν μιλάω σε εσένα, θα το σεβαστώ· αν πεις “δεν θέλω να μάθω για την σεξουαλική ζωή σου” απαντώντας σε γραπτό που δεν απευθύνεται σε εσένα και είναι καθαρά χαρακτηρισμένο ως γραπτό με σεξουαλικό περιεχόμενο, θα φάω τις κοτσίδες μου.)

•Οτιδήποτε σχετίζεται με το σεξ δεν είναι ποτέ επώδυνο για κανέναν.
•Οτιδήποτε σχετίζεται με το σεξ δεν πρέπει να κριτικάρεται.
Το “Αν είναι συναινετικό και ηθικό είναι εντάξει” απέχει έτη φωτός από το “Αν σχετίζεται με το σεξ είναι όλα εντάξει”. Έτη φωτός.

Και πιστεύω πως κάποια πράγματα μπορεί να είναι ανήθικα ακόμα και αν όλο το σεξ είναι συναινετικό. Η απιστία είναι ανήθικη. Ο φετιχισμός ατόμων βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών είναι ανήθικος. Η αντικειμενοποίηση ανθρώπων είναι ανήθικη. Η επιβολή αυστηρών κανόνων στην έκφραση φύλου ή τη σεξουαλική συμπεριφορά των άλλων είναι ανήθικη ακόμα και αν σκεφτείς κάποιο περίπλοκο επιχείρημα δικαιολογώντας την ως την σεξουαλικότητά σου.

Υπεύθυνη σεξ-πόζιτιβ στάση απαιτεί διεξοδική εξέταση της σεξουαλικής ηθικής. Απλώς το ότι κάτι μοιάζει “φρικιαστικό” ή ηδονιστικό ή κάτι που δεν θα απολάμβανες εσύ δεν θα έπρεπε να παίζει κανένα ρόλο στην εν λόγω ηθική.

•Ο φεμινισμός πρέπει να είναι αποκλειστικά σχετικός με το σεξ.
•Το σεξ διορθώνει τα πάντα.
Επιφυλάσσομαι για οτιδήποτε δίνει την αίσθηση ότι “κάνει το φεμινισμό σέξι”. To σεξ-πόζιτιβ θα έπρεπε να είναι μέρος του φεμινισμού γιατί η σεξουαλικότητα είναι σημαντική – όχι επειδή ο φεμινισμός χρειάζεται “καρυκεύματα”. Δεν θέλω να υπονοήσω συμφωνίες τύπου “γίνε σύμμαχος του φεμινισμού και θα έχεις πολύ κίνκι σεξ” ή “μην ανησυχείτε, δεν μισούμε τους άντρες, μας αρέσουν τα στριπτίζ και οι πίπες”. Η πρόκληση της ενσωμάτωσης του σεξ-πόζιτιβ στο φεμινισμό είναι να επικοινωνήσουμε ότι “οι γυναικείες σεξουαλικές επιθυμίες έχουν σημασία” χωρίς να ενισχύσουμε το “οι γυναίκες είναι για σεξ”.

Επιπλέον, υπάρχει σωρεία άξιων φεμινιστικών στόχων που απλά δεν γίνεται να πιεστούν για να γίνουν σχετικοί με το σεξ. Πιστεύω πως η προώθηση της γυναικείας αυτονομίας και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας θα έπρεπε να είναι μέρος του φεμινισμού, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες ότι αυτό θα διορθώσει την διάκριση ή την ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχει πολλή μη-σέξι δουλειά να γίνει στον φεμινισμό και το σεξ-πόζιτιβ δεν θα πρέπει να την επισκιάσει.

Όχι, δεν θα έχουμε φεμινιστική ουτοπία μέσω της σεξουαλικής ελευθερίας, αλλά αυτό είναι εντάξει, γιατί η σεξουαλική ελευθερία είναι αυτοσκοπός μόνη της. Και αυτό εννοώ όταν αυτοαποκαλούμαι σεξ-πόζιτιβ.

Μετάφραση του What I Mean When I Say I’m Sex-Positive

Αναρτήθηκε στις: 09/03/2014