Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Σουηδία κατά του ρατσισμού

Με συνθήματα όπως «Τέλος στον ρατσισμό τώρα» και «Κανένας ρατσιστής στους δρόμους μας» πάνω από 16.000 Σουηδοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Στοκχόλμης για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού.

Tην περασμένη Κυριακή στο πλήθος που μετείχε σε αντιρατσιστική πορεία που είχε γίνει στο ίδιο προάστιο, το Κάρτορπ, της Στοκχόλμης, πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στους διαδηλωτές. Οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών καταγράφει σημαντική άνοδο, συγκεντρώνοντας πλέον το 10% στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών για το 2014, παρά του ότι η χώρα θεωρούνταν εδώ και χρόνια ένα οχυρό της ανεκτικότητας.

Σημειώνεται επίσης ότι στην Στοκχόλμη τον Μάιο ξέσπασαν οι χειρότερες ταραχές στην σουηδική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια, κυρίως στα φτωχά προάστια όπου ζουν μετανάστες, με νεαρούς να πετούν πέτρες στην αστυνομία και να πυρπολούν αυτοκίνητα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε στο Κάρτορπ, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό μεταναστών σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Στοκχόλμης, είχε γίνει σε διαμαρτυρία για τα γκράφιτι με σβάστικες και ναζιστικά συνθήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορους τοίχους.

Μικρότερης έκτασης αντιρατσιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης χθες και σήμερα σε διάφορες άλλες σουηδικές πόλεις σε υποστήριξη της διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού.

1525278_10151729535906184_665769957_n

Αναρτήθηκε στις: 22/12/2013