Μανιφέστο

Καλωσορίζουμε όλους όσους ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, πολίτες κάθε χώρας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, σαν κι εσάς. Εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι με παρόμοια προβλήματα, ανησυχίες και ευαισθησίες, άνθρωποι από διάφορα μέρη της υφηλίου που ενώσαμε τις φωνές μας κάτω από έναν κοινό σκοπό: να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο, με όπλο μας την αντι-πληροφόρηση, στην ριζική αλλαγή των πραγμάτων.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε

  • Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σπάνια αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, με τον τρόπο που λειτουργούν συμβάλλουν στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, δαιμονοποιώντας ανθρώπους που αγωνίζονται για δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία. Η παραπληροφόρηση, καθώς και η κατευθυνόμενη ενημέρωση που παρέχουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος κομφορμισμού και απάθειας, που εμείς το καταδικάζουμε. Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ακουστούν οι φωνές μας, φωνές που σπάνια ακούγονται και διαδίδονται μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των καναλιών, φωνές που θάβονται και φιμώνονται εσκεμμένα από τα ΜΜΕ.
  • Το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι δεν μας αντιπροσωπεύει. Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει φτώχεια, ανισότητα και αδικία, οδηγώντας αναπόφευκτα στη βία. Με τον τρόπο που λειτουργεί και αναπαράγεται το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάθε ανθρώπινη αξία αποτιμάται σε χρήμα – την μοναδική κυρίαρχη αξία που καταρρακώνει κάθε επιθυμία για πραγματική ευτυχία. Αξίες όπως η δημοκρατία και η ισότητα χάνονται και σβήνουν μέρα με την μέρα, όλο και περισσότερο, μέσα σε μια κοινωνία που κατασκευάζει ανθρώπους-μηχανές, ανθρώπους που επιχειρούν να συγκαλύψουν την έλλειψη κάθε νοήματος αναφορικά με την ύπαρξή τους, καταναλώνοντας. Ανθρώπους που ακόμα και σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, ταυτίζουν την πιθανότητα της (υπερ)κατανάλωσης, με την “επιτυχία” και την προσωπική τους ολοκλήρωση.
  • Tην τύχη μας ορίζουν οι ολιγαρχίες. Έτσι, εμείς απαιτούμε πραγματική δημοκρατία, που κατ’ εμάς σημαίνει ίση συμμετοχή στην πολιτική εξουσία, για όλους τους πολίτες. Ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουμε τους χρεοκοπημένους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, ήρθε η στιγμή να ενισχύσουμε τον ρόλο μας μέσα στην κοινωνία, να κατανοήσουμε την δική μας δύναμη, ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν, αντί μια ομάδα ανθρώπων (αντιπροσώπων) να παίρνει αποφάσεις για εμάς, για χάρη της (φιλελεύθερης) ολιγαρχίας και των αγορών.
  • Η ανάπτυξη της παραγωγής, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ολιγαρχιών στον στίβο του παγκόσμιου ανταγωνισμού έχει μετατρέψει ολόκληρο τον πλανήτη σε οικονομικό καζίνο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και μετατρέποντας πληθυσμούς ολόκληρους σε μηχανές που απλά και μόνο τυφλά εκτελούν εντολές, με αντάλλαγμα την επιβίωσή τους.

Αυτή η κατάσταση μας εξοργίζει. Όμως αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ο Αιγυπτιακός λαός, ο λαός της Τυνησίας, οι εξεγερμένοι νέοι της Ευρώπης, μας δείχνουν τον δρόμο.

Πολλοί από εμάς, είμαστε ανώνυμοι (ή, έστω, ψευδώνυμοι), άλλοι όχι. Η ανωνυμία, όμως, είναι κάτι ιδιαίτερα συκοφαντημένο στις μέρες μας καθώς εκλαμβάνεται από την κυρίαρχη ιδεολογία ως δειλία. Εμείς, που παρόλ’ αυτά επιλέγουμε την ανωνυμία έχουμε τους εξής λόγους: α) δεν πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία όπου κάθε γνώμη και άποψη γίνεται απόλυτα σεβαστή έτσι ώστε να αποφύγουμε την στοχοποίηση κάθε φορά που προσπαθούμε να θίξουμε τα κακώς κείμενα β) δεν βλέπουμε τις προσπάθειές μας ως μια μορφή προσωπικής μας ανάδειξης και γ) δεν έχει καμία σημασία το ποιοι τελικά είμαστε. Σημασία έχουν οι ιδέες που αν πραγματικά αξίζουν, αποκτούν αξία δίχως την ανάγκη της στήριξης από κάποια αυθεντία.

Αγωνιζόμαστε για:

  • μια κοινωνία όπου η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη δημιουργία θα αποτελεί βασική επιδίωξη της λειτουργίας των θεσμών της.
  • μια κοινωνία όπου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο στην εκτέλεση των αποφάσεων, αλλά και στην συνδιαμόρφωση και λήψη αυτών. Διεκδικούμε, λοιπόν, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη, και συμμετοχή στην ενημέρωση και τον πολιτικό διάλογο.
  • μια κοινωνία δίχως βία και εκμετάλλευση, δίχως πολέμους και καταστολή, σε μια κοινωνία ειρηνική, κοινωνία ελευθερίας και δημιουργικότητας.
  • Η κοινωνία αυτή δεν είναι ούτε υπόσχεση, ούτε αναγκαιότητα αλλά ούτε και κάποιο «ιερό καθήκον». Πηγάζει μέσα από την επιθυμία μας για μια διαφορετική κατανόηση των πραγμάτων, καθώς και από την απόρριψη της καθημερινής βαρβαρότητας που όλοι βιώνουμε. Διότι δεν θέλουμε έννοιες όπως αυτή της δημοκρατίας και της ελευθερίας να καταντήσουν ξεχασμένα λήμματα σε τόμους εγκυκλοπαιδικούς και λεξικά.

Καμία αναδιάρθρωση κανενός χρέους. Αναδιάρθρωση της ζωής μας πάνω απ’ όλα. Να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Να ενωθούμε στις πλατείες όλου του κόσμου και να κερδίσουμε την ελευθερία σε όλα, με όλους και για όλους.

Χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει…
Είμαστε εμείς, είμαστε εσύ, είμαστε όλοι…
Όλοι μαζί μπορούμε

Αναρτήθηκε στις: 19/12/2011