Η εξέγερση της Ρώμης και το αναμμένο καζάνι της Ευρώπης, έτοιμο να εκραγεί!

Αντιδράσεις στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από φοιτητές και εργατικά συνδικάτα. Μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες πορείες διαμαρτυρίας που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία στην Ιταλία έλαβε μέρος σήμερα στην Ρώμη. Πάνω από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Εκτός από φοιτητές που εναντιώνονταν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμμετείχαν συνδικάτα αλλά και κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα, περιοχή που είχε κτυπηθεί από τον φονικό σεισμό το 2009. Την ώρα της διαδήλωσης διεξάγονταν στο Ιταλικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Μπερλουσκόνι ο οποίος κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μόλις με ε ψήφους διαφορά (314 υπέρ και 311 κατά).

Τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για οδοφράγματα και επιθέσεις αστυνομικών ακόμα και από άτομα που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Μάρτυρες είπαν πως πολλά παιδιά ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με ρόπαλα και γκλομπς. Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα και σε ΑΤΜ, επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ξεριζώθηκαν λιθόστρωτα στην Via del Corso και Piazza del Popolo που μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Μια κλούβα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από διαδηλωτές στη Ρώμη, στη Via del Babuino. Ταραχές και οδοφράγματα, στη συνέχεια, στο Piazzale Flaminio. Διαδηλωτές κατέφύγαν στη Villa Borghese.

«Η Ρώμη σήμερα προσβλήθηκε από βία, που δεν είχε δει εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Αυτές οι ανόητες επιθέσεις είναι βαρύ πλήγμα στην καρδιά της πρωτεύουσας, την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Alemanno, γνωστός για τις ακροδεξιές του τοποθετήσεις, προφανώς ενοχλημένος από τον σημερινό ξεσηκωμό, όπως αναφέρει η Corriere della serra η οποία κάνει λόγο και για φοιτητές που επιτέθηκαν στην αστυνομία ενώ μια ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε προσπάθησε να εισβάλει στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κομμάτι της διαδήλωσης προσπάθησε να πλησιάσει τη «κόκκινη ζώνη» (γύρω από τη βουλή που την είχαν αποκλείσει οι αστυνομικοί) και συγκρούστηκε με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν όταν η κυβέρνηση πέρασε ένα ψήφο εμπιστοσύνης. Η αστυνομία όμως κατάφερε να σπάσει το φράγμα των διαδηλωτών στην piazza del Popolo. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ακούστηκαν τρεις δυνατές εκρήξεις έξω από το Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο «προδιαγραφόμενο σκορ» υπέρ του Μπερλουσκόνι. Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά, μπογιά και πέτρες σε κυβερνητικά κτήρια και τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το Κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, για να διαλύσουν το πλήθος. Ο όγκος και η ορμή των διαδηλωτών ήταν τέτοια, που η αστυνομία υποχρεώθηκε να κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου της Ρώμης. 57 αστυνομικοί και τουλάχιστον 40 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. H la repubblica κάνει λόγο για πάνω από 100 τραυματίες και παρομοιάζει τις συγκρούσεις με τις αντίστοιχες των αυτόνομων του ’77.

Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στο Μιλάνο ενώ στο Παλέρμο περίπου 500 φοιτητές κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου διακόπτοντας για μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία του. Στο Τορίνο φοιτητές απέκλεισαν τον σταθμό των τρένων και στην Βενετία οι διαδηλωτές κατέλαβαν την γέφυρα του Ριάλτο.


Λίγες ημέρες πριν όμως στην Αγγλία, στις 9-12 κατά την διάρκεια μιας από τις δυναμικότερες φοιτητικές διαδηλώσεις που συνέβησαν ποτέ, ο φοιτητής Jody McIntyre που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας δέχεται επίθεση από αστυνομικούς. Οι αστυνομικές δυνάμεις τον κατεβάζουν με το ζόρι από το αναπηρικό του καροτσάκι και τον σέρνουν στο δρόμο. Το πιο εξοργιστικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η στάση του δημοσιογράφο του BBC! Παρακάτω, ολόκληρη η συνέντευξη μεταγλωττισμένη:

Αυτή είναι η δήλωση της αστυνομίας που λάβαμε, και μπορούμε να μιλήσουμε με τον Jody McIntyre τώρα που βρίσκεται στο στούντιο μας.
Δ: Καλησπέρα σας.
Jody McIntyre: Καλησπέρα.
Δ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σας συνέβη;
JM: Λοιπόν, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μου επιτέθηκαν και με τράβηξαν από το καρότσι μου οι αστυνομικοί σε δύο περιπτώσεις. Το απόσπασμα που μόλις δείξατε είναι το δεύτερο περιστατικό. Ένας από τους αστυνομικούς που με έσυρε στο δρόμο την πρώτη φορά προφανώς με αναγνώρισε, ήρθε τρέχοντας προς το μέρος μου, με έσπρωξε από το καρότσι μου στο δρόμο, και μετά με έσυρε σ’ αυτόν.
Δ: Η αστυνομία λέει ότι δεν έχετε προβεί σε κάποιου είδους καταγγελία, γιατί αυτό;
JM: Δεν έχω κάνει καταγγελία ακόμα, αλλά είμαι σε επαφή με δικηγόρο και θα κάνω.
Δ: Είναι μερικές μέρες που συνέβη αυτό. Γιατί δεν κάνατε κάτι μέχρι τώρα;
JM: Ήθελα να δω τις επιλογές μου πριν κάνω το επόμενο βήμα.
Δ: Υπάρχει μια υπόθεση ότι κινηθήκατε εναντίον της αστυνομίας με το καρότσι. Είναι αλήθεια;
JM: Νομίζω ότι το να δικαιολογήσει κάποιος έναν αστυνομικό, που ρίχνει έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες από το καρότσι του και τον σέρνει στην άσφαλτο, είναι αρκετά γελοίο και εκπλήσσομαι που μόλις προσπαθήσατε να κάνετε κάτι τέτοιο.
Δ: Οπότε δεν είναι αλήθεια, δεν πηγαίνατε το καρότσι εναντίον της αστυνομίας.
JM: Εγώ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το καρότσι μόνος μου. Ο αδερφός μου το σπρώχνει. Νομίζω είναι προφανές από τα στιγμιότυπα ότι δεν ήμουν απειλή για κανέναν.
Δ: H εφημερίδα Observer σας περιγράφει ως διαδικτυακό ριζοσπάστη και σας εμφανίζει να λέτε ότι θέλετε να φτιάξετε ένα επαναστατικό κίνημα και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της άμεσης δράσης στο δρόμο. Θεωρείτε τον εαυτό σας ως επαναστάτη;
JM: Δεν κατηγοριοποιώ τον εαυτό μου ως οτιδήποτε, αλλά θεωρώ ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να παλέψουμε εναντίον όσων πάει να κάνει η κυβέρνηση. Προσπαθούν να βάλουν τέτοιες βαθμίδες στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου μόνο οι πλούσιοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό. Αυτό είναι κάτι που νομίζω πως όλοι θα πρέπει να παλέψουμε ώστε να μη γίνει.
Δ: Η αστυνομία λέει ότι έχει παραπέμψει την υπόθεση σας στο Directorate of Professional Standards… ποια είναι η αντίδρασή σας σ’ αυτό;
JM: Δεν έχω κάτι να πω σχετικά μ’ αυτό, αλλά θα κινηθώ νομικά στο κοντινό μέλλον. Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να μην το βλέπουμε αυτό ως ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις. Να υποκινήσει και να προκαλέσει βία. Το έχουν κάνει στο παρελθόν και συνεχίζουν να το κάνουν τώρα. Δεν είμαι το πραγματικό θύμα εδώ. Τα πραγματικά θύματα είναι οι φοιτητές, όπως ο Alfie Meadows, που βρίσκεται στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατος, αφού ένας αστυνομικός τον χτύπησε στο κεφάλι με το γκλομπ και χρειάστηκε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Φανταστείτε να ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος ή η Καμίλα ή ένας αστυνομικός ετοιμοθάνατοι πώς θα… (κάνανε τα MME)
Δ: Αλλά ήμουν στην Parliament Square καλύπτοντας την διαδήλωση και είδα τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στην αστυνομία, να ρίχνουν βλήματα, διαφόρων ειδών βλήματα, στην αστυνομία. Πετούσες οτιδήποτε εναντίον της αστυνομίας εκείνη τη μέρα;
JM: Δεν πετούσα τίποτα στην αστυνομία εκείνη τη μέρα ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης διαμαρτυρίας. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι περικοπές οι οποίες κάνει η κυβέρνηση.
Δ: Τραυματίστηκες καθ’ οποιοδήποτε τρόπο σ’ αυτό το συμβάν με την αστυνομία;
JM: Όχι σε εκείνο το περιστατικό που δείξατε. Υπήρχε ένα άλλο περιστατικό 45 λεπτά πριν όπου ένας αστυνομικός με χτύπησε με το γκλομπ στον αριστερό μου ώμο και αυτό ναι, προκάλεσε ένα τραύμα
Δ: Και τότε γιατί, νομίζεις… Αν λες ότι η αστυνομία σε στοχοποίησε δύο φορές, γιατί πιστεύεις ότι το έκαναν;
JM: Δεν ξέρω. Μπορώ να κάνω μια υπόθεση, νομίζω στο δεύτερο περιστατικό τουλάχιστον, υπάρχει μια φανερή ένδειξη ότι προσπαθούν να υποκινήσουν τη βίαιη αντίδραση των διαδηλωτών. Προσωπικά, βλέπω τον εαυτό μου ως ίσο με όλους τους άλλους, αλλά καταλαβαίνω ότι κάποιοι ίσως με βλέπουν ως πιο αδύναμο. Οπότε θεωρώ ότι προσπαθούσαν να προκαλέσουν μια βίαιη αντίδραση..
Δ: Κι εσύ δεν φώναξες κάτι προκλητικό ή να πέταξες κάτι που θα παρακινούσε την αστυνομία να σου κάνει κάτι τέτοιο;
JM: Πιστεύετε πραγματικά ότι ένας άνθρωπος με Cerebral Palsy σε ένα αναπηρικό καροτσάκι μπορεί να αποτελέσει απειλή για έναν αστυνομικό που έχει όπλα;
Δ: Αλλά εσύ λες ότι είσαι ένας επαναστάτης.
JM: Αυτό είναι μια λέξη, δεν είναι μια φυσική πράξη που έκανα εναντίον αστυνομικών. Μια λέξη που πήρατε από μια ιστοσελίδα. Σας ρωτάω: θεωρείτε ότι θα μπορούσα, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, να αποτελέσω πραγματική απειλή, καθισμένος στο καρότσι μου, για έναν στρατό πάνοπλων αστυνομικών; Όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι τελείως γελοία, γιατί κατηγορείτε τα θύματα της βίας, για τη βία αυτή. Στην πραγματικότητα, μου θυμίζει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο το BBC καλύπτει το Παλαιστινιακό…

Δ: Πότε θα κάνετε καταγγελία τότε;
JM: Θα κάνω καταγγελία σύντομα, στο κοντινό μέλλον.
Δ: OK, Jody McIntyre, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, ευχαριστώ που μας μίλησες απόψε.

Αναρτήθηκε στις: 14/12/2010