Διατροφική Κρίση: χιλιάδες άποροι στη Βρετανία συντηρούνται από τράπεζες τροφίμων

food-banks1

Tης Αναρχικής Ομοσπονδίας Λονδίνου
Το άρθρο στην Αγγλική γλώσσα

Βγάζουν την αύξηση από εμας!

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Trussell Trust αποκαλύπτουν ότι «σχεδόν 350.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον τρόφιμα έκτακτης ανάγκης τριών ημερών από τράπεζες τροφίμων του Trussell Τrust στη Βρετανία τους τελευταίους 12 μήνες, περίπου 100.000 περισσότεροι από το αναμενόμενο και σχεδόν το τριπλάσιο από το 2011-12 ..” Ο αριθμός όσων χρειάζονται τρόφιμα τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται! Τράπεζες τροφίμων ανοίγουν με ρυθμό μια την εβδομάδα!

Από 2.000 μητέρες που ρωτήθηκαν από το Netmums “1 στις 5 παραλείπει τακτικά γεύματα για να θρέψει τα παιδιά της, το 16% είναι υπό θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και το ένα τρίτο δανείζονται χρήματα από τους φίλους και την οικογένεια για να επιβιώσουν. Οι περισσότερες μητέρες δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι χειρότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο καθώς το εισόδημά τους έχει μειωθεί.”

Οι τιμές του ψωμιού, του γάλακτος, των αυγών και πολλών άλλων τροφίμων έχουν αυξηθεί. Δεν είναι μόνο στη Βρετανία που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πείνα. Καθημερινά εκατομμύρια ανησυχούν για το πού θα βρουν το επόμενο γεύμα τους. Οι τιμές πολλών βασικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη – το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φασόλια σόγιας έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Κάθε μέρα 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και η υγεία πολλών άλλων επηρεάζεται εξαιτίας του υποσιτισμού. Οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη προέβλεψε ότι “ο αριθμός των διατροφικά επισφαλών ανθρώπων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 16 εκατομμύρια για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των πραγματικών τιμών των βασικών τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να υποφέρουν από χρόνια πείνα μέχρι το 2025 “. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε ότι θα αναγκαστούν να διανέμουν τρόφιμα εξαιτίας της ανόδου του κόστους που επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλασάρουν την ιδέα ότι αυτό οφείλεται στην κακή συγκομιδή και θέλουν να μας κάνουν να το πιστέψουμε. Είναι αλήθεια ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν είτε μειώσει είτε εξαλείψει συγκομιδές βασικών τροφίμων ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, μειώνοντας την προσφορά. Αλλά αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι η κερδοσκοπία στις παγκόσμιες αγορές έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη. Έτσι, οι τιμές του σίτου ποιότητας αυξήθηκαν 25% σε μια μέρα, λόγω του πανικού στις παγκόσμιες αγορές.

Ομοίως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τη μετάβαση από την καλλιέργεια τροφίμων στην καλλιέργεια βιοκαυσίμων. Τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό αυξήθηκε μαζικά καθώς 400 εκατομμύρια τόνοι αραβοσίτου χρησιμοποιήθηκαν για βιοκαύσιμα αντί για τρόφιμα. Αυτά τα βιοκαύσιμα έχουν προταθεί ως υποκατάστατο της βενζίνης, του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων ως ένα είδος «πράσινων» αντικατάστατων. Στην πραγματικότητα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, αλλά αποφέρουν μεγάλα κέρδη επομένως όλοι βιάζονται να επενδύσουν σε αυτά. Έτσι, οι τιμές των σιτηρών ανεβαίνουν και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων διαθέτονται για βιοκαύσιμα. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ ενθαρρύνουν ενεργά αυτές τις καλλιέργειες. Επίσης οι αγροτικές επιχειρήσεις συσσωρεύουν τρόφιμα και ελέγχουν την αγορά τροφίμων προκειμένου να αντέξουν τις αυξήσεις των τιμών. Με τη σειρά τους τα μεγάλα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την κατάσταση εισάγοντας δυσανάλογες αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα.

Τέλος, το αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και την μεταφορά τροφίμων αυξάνει το κόστος της τροφής. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφούν όλοι επαρκώς. Η δίψα για κέρδος έχει προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αν η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά οι τιμές αυξάνονται.

• 400% – άνοδος στην τιμή του σίτου άνοιξης κατά το τελευταίο έτος
• 75% – μέση παγκόσμια επισιτιστική αύξηση των τιμών από το 2005
• 16 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από επισιτιστική ανασφάλεια για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της τιμής των βασικών τροφίμων
• 33% – ποσό αραβόσιτου που έχει συγκομισθεί στις ΗΠΑ το 2012 και πήγε για την παραγωγή βιοκαυσίμων

Οι τιμές των τροφίμων ήταν μερικές από τις αιτίες για τις ταραχές στην Αλγερία και την Τυνησία στην πρόσφατη Αραβική Άνοιξη, και ήταν άμεση αιτία των ταραχών στη Μοζαμβίκη. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, πρόκειται να δούμε περισσότερες εξεγέρσεις για τα τρόφιμα και διαδηλώσεις, περισσότερα μαζικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ . Μπορούμε να θρέψουμε όλους στον πλανήτη, αλλά όχι κάτω από αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που βασίζεται στη σφοδρή επιθυμία για το κέρδος και την εξουσία.

Αναρτήθηκε στις: 07/05/2013