Τέχνη και πολιτική στην εποχή της αλλαγής: Πώς διεισδύει ο φασισμός στην κουλτούρα και τι να κάνουμε για αυτό

w

Tου Aleksandr Volodarskij, μετάφραση από τα ρωσικά: ΛενΖ.

Πρόλογος

Με φόντο την Ουκρανία του 2013 και εργαλείο τη ρωσική γλώσσα ο νεαρός ακτιβιστής Aleksandr Volodarskij στέκεται κριτικά απέναντι σε μια ακαθόριστα μεταβαλλόμενη παγκόσμια «κοινωνία της κρίσης» που βιώνει την ταυτόχρονη ενδυνάμωση τόσο του αριστερού όσο και του δεξιού ριζοσπαστισμού. Με τρόπο εύστοχο και γλαφυρό αναφέρεται σε πτυχές – ιστορικές, κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές – της ανάδυσης και της σύγχρονης έκφρασης του φασιστικού φαινομένου, αναδεικνύοντας την πραγματική του διάσταση, αυτήν της κενότητας και της ανορθολογικής πρόσδεσης σε νεκρές παραδοσιακές αξίες. Αγγίζοντας επιφανειακά την παραδοσιακή και σύγχρονη αριστερή κριτική, ορίζει εκ νέου τις έννοιες του φασισμού και του αντιφασισμού και κατευθύνει την αντιφασιστική δράση «σε μια αδιάκοπη καταστροφή» εκείνων των μηχανισμών που καθιστούν το φασιστικό φαινόμενο εξαρχής εφικτό.

Ο καλλιτέχνης μπορεί να δώσει το αντιφασιστικό παράδειγμα ενώνοντας τις δυνάμεις του με την κοινωνία, καταλαμβάνοντας με το έργο του όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, μετατρέποντας τη ζωή σε τέχνη. Με κάποια δόση ρομαντισμού, αλλά και ζωοποιούς δυναμικής ο συγγραφέας προκρίνει τη διαρκή και συνεπή επαναστατική, ριζοσπαστική δράση σε συνδυασμό με την αδιαμεσολάβητη και ατέρμονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα ως τον βασικό τρόπο οριστικής καταστροφής των σάπιων, παλαιών δομών, ως την ουσιαστική πρακτική παρεμπόδιση της εδραίωσης του ολοκληρωτισμού και ως την μοναδική σταθερή εναλλακτική για μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο ο αναγνώστης θα έρθει πιο κοντά σε φωνές δυσπρόσιτες, αλλά όχι τόσο μακρινές που βιώνουν ιστορικά κάποιες από τις σύγχρονες μορφές του φασιστικού φαινομένου· φωνές ανοιχτές, ριζοσπαστικές και δυναμικές που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων φασιστικών, «αντιδραστικών» προκλήσεων και να φωτίσουν πληθώρα νέων διεξόδων από την αδιέξοδη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Νοέμβριος 2013

Αναρτήθηκε στις: 28/11/2013