Έκτακτη ενημέρωση από κατάληψη Acta et Verba / Ιωάννινα

DSC_3057

ΔΕ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ – Η ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ 5 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Στις 7 του Μάρτη καταλάβαμε την εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία στην οδό Κουρεμένου 5, στα Γιάννενα, ώστε να στεγαστούμε, κόντρα στους εκβιασμούς των ενοικίων και των τραπεζιτών, αλλά και να συμβάλλουμε στη διάχυση των πρακτικών της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, στις γειτονιές της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων, χάρις στη συλλογική δουλειά πολλών ανθρώπων, αλλά και με τη θερμή στήριξη της γειτονισσών/γειτόνων μας, η ερειπωμένη μονοκατοικία άρχισε να παίρνει τη μορφή ενός ζωντανού σπιτιού, ανοιχτό σε όλους/ες. Χαρακτηριστικότερη όλων η φράση ενός ηλικιωμένου γείτονα που μας επισκέφτηκε, λέγοντας πως «με την παρουσία σας εδώ άνθισε η γειτονιά μας» .

Δεν είμαστε ούτε οι τράπεζες, ούτε η εφορία, ώστε να βγάζουμε ανθρώπους απ’ τα σπίτια τους. Μόνο μας ενδιαφέρον είναι η χρήση ενός σπιτιού (και σε καμία περίπτωση η χρησικτησία) που έστεκε παρατημένο απ’ τους ιδιοκτήτες του (που βρίσκονται στην Αμερική) εδώ και 15, τουλάχιστον, χρόνια, αποτελώντας, μεταξύ άλλων, παράγοντα κινδύνου για τα παιδιά που παίζουν στο στενό σοκάκι της γειτονιάς.

Παρά, λοιπόν, την πολύχρονη αδιαφορία για τους μισογκρεμισμένους τοίχους, για τους σοβάδες που έπεφταν στο δρόμο, για το σκοτάδι που έπνιγε στο σημείο αυτό τη γειτονιά, με τη συλλογική κίνηση της κατάληψης, χρήσης και ανοικοδόμησης του σπιτιού, ξαφνικά….κάποιος ενδιαφέρθηκε γι΄αυτό. Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, λοιπόν, μάς επισκέφτηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Χρήστος Κακοσίμος, ο οποίος μάς ενημέρωσε πως έχει ήδη έρθει σ’ επαφή με τις αστυνομικές δυνάμεις, απείλησε με επέμβαση των ΜΑΤ και σύλληψη μας, δίνοντας μάλιστα διορία μίας ημέρας να εγκαταλείψουμε το σπίτι, που ουσιαστικά ξαναχτίσαμε. Προέταξε την απειλή του νόμου και την τιμωρία του αστυνομικού κλομπ, υπερασπίζοντας την παρηκμασμένη λογική που ορίζει πως είναι προτιμότερο ένα σπίτι να καταστρέφεται απ’ τις βαθιές χαρακιές της χρόνιας εγκατάλειψης, παρά να χρησιμοποιείται από ανθρώπους. Το βασικό του επιχείρημα είναι πως κάνει τη δουλειά του, κάποιες δουλειές όμως, όπως το να κινείς τις διαδικασίες ώστε να πεταχτούν άνθρωποι στο δρόμο, δε μπορεί να είναι τίποτε περισσότερο από ντροπή. Προφανώς, το παραδάκι της μίζας είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Κανένα απ’ αυτά τα γεγονότα δε μας εκπλήσσει, καθώς η αγοραπωλησία των αγαθών, και η επιδίωξη του κέρδους συνεχίζει να τίθεται υπεράνω της κάλυψης όλων των αναγκών, όλων των ανθρώπων, την ώρα που η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση περνάει νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εμείς δηλώνουμε, ανοιχτά και δημόσια, πως κανένα σπίτι δεν στέκεται χωρίς ανθρώπους και κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς στέγη. Υπερασπιζόμαστε την πολιτική επιλογή της κατάληψης των άδειων σπιτιών, με κάθε κόστος, χωρίς ίχνος φόβου ή δισταγμού, και είμαστε έτοιμοι/ες να προτάξουμε, καθημερινά και παντού, τη δική μας ηθική, απέναντι στα συμφέροντα κάθε λογής κερδοσκόπου, είτε αυτός είναι ιδιώτης, είτε ο κρατικός μηχανισμός.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/03, ΣΤΙΣ 11:00 πμ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

κατάληψη Acta et Verba / Κουρεμένου 5

νεο

3 comments / Σχολια

 1. Ερωτήσεις αφελούς:

  1. Αν κάποιος από τους ιδιοκτητες αποφασίσει ότι θέλει να φύγει από την Αμερική και να επιστρέψει να ζήσει στην Ελλάδα, τι θα κάνουν οι καταληψίες?

  2. Αν ο ιδιοκτητης αποφασίσει ότι θέλει να το πουλήσει για να πάει το παιδί του στο νοσοκομείο (εκεί στην Αμερική συμβαίνουν αυτά) τι θα κάνουν οι καταληψίες?

  3. Αν δυο γείτονες βρεθούν άστεγοι και πρέπει κάπου να μείνουν, και το σπίτι υπό κατάληψη έχει ένα κρεβάτι, σε ποιον από τους δυο θα δοθεί και με ποίες διαδικασίες?
  Η απόφαση δε “εσύ μέσα, εσύ έξω” δεν είναι απόφαση εξουσίας ιδιοκτήτη?

  4. Οι καταληψίες πληρώνουν δημοτικά τέλη? Και αν δεν πληρώνουν, αρνούνται τις υπηρεσίες που απορρέουν από αυτό ή τις απολαμβάνουν και απλά μετακυλίουν το κόστος τους στους “ηλίθιους” που πληρώνουν?

  5. Το επιχείρημα ότι “στην ουσία το έχτισαν” επειδή το πασάλειψαν με δυο κουτιά μπογιά, δεν ομοιάζει με το επιχείρημα βιαστή που δεν έκανε τίποτα κακό γιατί αγόρασε στην γυναικα που βίασε καινούριο φόρεμα? Και σε τελική ανάλυση όπως τα σπίτια θέλουν κατοίκους και οι γυναίκες θέλουν άντρες…. το ότι κανεις δεν μας προσκάλεσε αλλα μπήκαμε με το έτσι θέλω δεν παίζει ρόλο, σωστά?

  6. Αν αληθεύει η φράση “στην ουσία το έχτισαν” γιατί δεν καταλαμβάνουν οικόπεδα και να τα χτίσουν αλλα μπαίνουν σε σπίτια? Θα μπορούσαν να βρούν οικόπεδα που ανήκουν σε ταμεία ή το κράτος, να τα χτίσουν και κανείς να μην τους πει κουβέντα. Μήπως τελικά δεν το έχτισαν ούτε στην ουσία ούτε στην φαντασία γιατί το χτίσιμο είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί γνώσεις , υλικά , σκληρή δουλειά και όχι δυο τενεκεδες μπογιά (που τους κλαίει κάποιο γιαπί) και μια βούρτσα?

  7. Χωρίς να πιστεύω ότι είναι ψευδής η δήλωση γείτονα ότι άνθισε η γειτονιά, δεν θα ήταν δημοκρατικότερο να αναφερθούν αντίστοιχα οι δηλώσεις δεκάδων άλλων γειτόνων για το τι πιστεύουν για την κατάληψη?
  Μονο η γνώμη αυτών που συμφωνούν μετράει? Με αυτή την λογική κυβερνούσε και ο Χίτλερ αν δεν κάνω λάθος ….

  8. Τα άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη είναι άτομα με πρόβλημα στέγης, ή μόνο άτομα με πρόβλημα κοινωνικοποίησης? Αν κάνετε τρεις καταλήψεις σε μεγάλα κτίρια και την άλλη μέρα στεγάζατε εκεί εκατό αστεγους έχετε ιδέα της κοινωνικής αποδοχής που θα δημιουργούσε αυτό? Ήρωες θα σας έκαναν!
  Αντι για αυτό ο κόσμος έχει την αντίληψη (την σωστή αντίληψη) ότι εκεί πάνε άτομα που δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα στέγασης αλλα άτομα που επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική στο κεφάλι του δυστυχή κασίδη που του έτυχε να είναι δικό του το κτίριο.

  9. Αν ανοίξουμε την πόρτα του έτσι επειδή έτσι γουστάρω, του έτσι γιατί εγώ έχω δίκιο (μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χωρα που όλοι έχουν δίκιο για τα πάντα), πως κλείνει αυτή η πόρτα?
  Ποιος θα προστατέψει τους καταληψίες από τον κάθε τρελό που θέλει να πλακώσει όλους τους καταληψίες στο ξύλο γιατί φταίνε για την … γρίπη των πτηνών?

  • Απαντήσεις προς αφελή:

   1. Aν επέστρεφε σε ένα περίπου χρόνο δε θα είχε που να μείνει διότι οι τοίχοι θα είχαν σωριαστεί.

   2. Η απάντηση έχει δύο σκέλη: α) η αγοραπωλησία ακινήτων στην Ελλάδα ακούγεται πλέον κάτι σαν ανέκδοτο, β) ξέχασες να ρωτήσεις πρώτα αν το ακίνητο μπορεί να πωληθεί…(λόγω χρεών κτλ κτλ)

   3. Οι καταλήψεις στέγης δεν πραγματοποιούνται ως φιλανθρωπία, αλλά ως αγώνας αντίστασης. Φαντάζομαι πως έχεις ακούσει για το δίκτυο υπερχρεωμένων νυκοκοιριών στην Ισπανία ή για τα Corallas. Τις απαντήσεις θα τις βρεις, έμπρακτα, εκεί.

   4. Το ερώτημα σου απευθύνεται προς το δήμο: έχει ο πολίτης δυνατότητα πρόσβασης και ελέγχου όλων των δαπανών; έχει συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων του δήμου; Το ερώτημα βέβαια απαντάται και ως εξής: η συνεισφορά στην κοινωνία πολιτών δεν είναι μόνο οικονομική…

   5. Η ερώτηση είναι ασυνάρτητη, οποτε και δεν απαντάται.

   6. Πέρα απ’ τα αυθαίρετα συμπεράσματα και τις εξυπνάδες, απάντησε μου γιατί θα πρέπει να δαπανηθούν εκ νέου ανθρώπινοι και φυσικοί πόροι για ν’ ανεγερθεί νέα οικοδομή, τη στιγμή που οι παλιές ρημάζουν άδειες κι έρημες.

   7. Πέρασε μια βόλτα απ’ τη γειτονιά και κάνε δημοσκόπηση, θα εκπλαγείς απ΄ό,τι μαθαίνω…

   8. Μην καλείς άλλους/ες να κάνουν αυτό που δεν κάνεις εσύ. Κάνε εσύ κι οι φίλοι σου (κοινωνικέ μας άνθρωπε) τρεις τέτοιες μεγάλες καταλήψεις και θα έρθουμε να σας συγχαρούμε για το γνήσια επαναστατικό και «ηρωϊκό» σας έργο.

   9. Ανησυχείτε και για την…ασφάλεια των καταληψιών τώρα?

 2. Rosa Loser Burg

  Με κάθε σεβασμό , θα σας πρότεινα τα υπ’αριθμ. 1,2,3,4 6 και 8 ερωτήματα να τα απευθύνατε στη Δημοτική αρχή Ιωαννίνων και τα υπ’αριθμ. 5,7 και 9 σε ειδικό ψυχαναλυτή ως αρμοδιοτέρων, για να δώσουν απάντηση στα εύλογα και ευφυή ερωτήματά σας.
  Οι καταληψίες νομίζω οτι εξήγησαν αρκούντως ευκρινώς τους λόγους για τους οποίους προέβησαν σε αυτή την ενέργεια.

• EN: Your comment will be visible after approval. Please check the terms of use.

• EL: Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους Όρους χρήσης.