Aλληλεγγύη προς τη βίλα Αμαλίας από Βερολίνο

543851_326964240742103_1608613150_n

Δήλωση αλληλεγγύης προς τη βίλα – Αμαλίας και άλλα αγωνιζόμενα εγχειρήματα στην Ελλάδα σταλμένο από το ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο.

Στις 20 του Δεκέμβρη 2012 στην Αθήνα η αστυνομία επιτέθηκε τις πρωινές ώρες στο κατειλημμένο κέντρο βίλα Αμαλίας. Οχτώ κάτοικοι και επισκέπτες συνελήφθησαν προσωρινά, το σπίτι ερευνήθηκε και κατασχέθηκε ένα πιεστήριο. Από τότε το κτίριο επιτηρείται για να παρεμποδιστεί μια επακόλουθη κατάληψή του. Εδώ και 22 χρόνια η βίλα Αμαλίας είναι ένα ισχυρό κομμάτι των αντιαυταρχικών και αναρχικών δομών στην Ελλάδα. Άδειο από το 1973 το κτίριο καταλήφθηκε το 1990 προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός, πολιτισμικός και πολιτικός χώρος. Στις 28 του Δεκέμβρη 2012 έγινε επίθεση στους αυτοδιοικούμενους χώρους του τμήματος του οικονομικού πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός ενός αστυνομικού σταθμού. Στις 9 του Γενάρη 2013 100 άτομα επανακατέλαβαν την βίλα Αμαλίας. Μετά από μερικές ώρες το κτίριο δέχθηκε επίθεση από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Συνελήφθησαν 93 άτομα και το σπίτι ξανακλειδώθηκε. Κατά την διάρκεια της εκκένωσης 40 ακτιβιστές και ακτιβίστριες σε ένδειξη συμπαράστασης κατέλαβαν τα κεντρικά κομματικά γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ, ενός από τα τρία κυβερνητικά κόμματα. Και εκεί υπήρξαν συλλήψεις. Λίγο αργότερα η αστυνομία επιτέθηκε στο κατειλημμένο κέντρο ‘Σκαραμαγκά’ που ερευνήθηκε και συνελήφθησαν οι εφτά παρόντες ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Πριν από μερικούς μήνες ήδη εκκενώθηκε το κατειλημμένο κέντρο και χώρος κατοικίας ΔΕΛΤΑ.

Αναρχικά και αντιαυταρχικά εγχειρήματα στην Ελλάδα

Η Βίλα Αμαλίας η ‘Σκαραμαγκά’ και άλλα αναρχικά εγχειρήματα στην Ελλάδα σαν χώροι οργάνωσης είναι σημαντικότεροι παρά ποτέ. Ακριβώς σε εποχές κατά τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δια της βίας να επιβάλει την πολιτική των Δ.Ν.Τ, E.K.T και EE. Σε εποχές που η παρουσία του φασισμού γίνεται εντονότερη είτε πρόκειται στο δρόμο σαν οργανωμένοι ναζί ή αστυνομικοί, είτε πρόκειται στο κοινοβούλιο. Σε εποχές που οι άνθρωποι πεινούν χωρίς δουλειά, δαρμένοι και φυλακισμένοι – γιατί αμύνονται επειδή είναι απελπισμένοι επειδή είναι μετανάστες και μετανάστριες. Ένας χώρος όπου έχουν θέση ο αντιεμπορευματικός πολιτισμός, οι κοινωνικοί και οι αντιφασιστικοί αγώνες και βιώνεται η αλληλεγγύη.

Η γενική επίθεση ενάντια στους αναρχικούς χώρους.

Η κυβερνητική συμμαχία αποτελούμενη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΜ.ΑΡ το αργότερο από τις; 20 του Δεκέμβρη προχώρησε σε μια γενική επίθεση ενάντια στις αναρχικές και αντιαυταρχικές δομές. Οι εκκενώσεις και οι έρευνες σε σπίτια διατάχθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους, σαν επίσημη θεμελίωση αναφέρθηκαν η κατοχή ναρκωτικών και όπλων (στην βίλα Αμαλίας για παράδειγμα με την μορφή πετρελαίου θέρμανσης και άδειων μπουκαλιών και χημικών για το πιεστήριο). Αυτό είναι περισσότερο από γελοίο.

Τα κοινωνικά κέντρα ορίστηκαν σαν χώροι ανομίας και οι χρήστες και οι χρήστριες δυσφημίστηκαν σαν άνομοι και άνομες. Δομές που αναπτύχθηκαν εδώ και δεκαετίες ποινικοποιήθηκαν. Από τα Μ.Μ.Ε έγινε γνωστό ότι υφίσταται ένα γενικό σχέδιο της ηγεσίας της αστυνομίας για την εκκένωση και το κλείσιμο των 40 αναρχικών και αντιαυταρχικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Για μας οι εκκενώσεις κινούνται καθαρά στα πλαίσια της τωρινής όξυνσης των νόμων και του καταπιεστικού προφίλ της ελληνικής κυβέρνησης, που προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία μπορεί να το κάνει μόνο με την γλώσσα της καταπίεσης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της αντίστασης ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική της και να κάνει να σιωπήσουν οι κοινωνικοί αγώνες. Οι εκκενώσεις κινούνται επίσης στα πλαίσια της φασιστικοποίησης της κοινωνίας, όπου οι δολοφονικές ναζιστικές συμμορίες και οι αστυνομικοί που βασανίζουν αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Αλληλεγγύη

Δηλώνουμε την έκδηλη αλληλεγγύη μας προς την βίλα Αμαλίας ‘Σκαραμαγκά’ και ΔΕΛΤΑ και όλα τα άλλα κατειλημμένα κέντρα και αυτοδιατιθέμενους χώρους, που αυτή την στιγμή δέχονται τη επίθεση του ελληνικού κράτους. Είναι αυτά που στην Ελλάδα αντιπαρατίθενται προς τη κρατική καταπίεση, την ενίσχυση του φασισμού και την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι οι χώροι στους οποίους η αλληλεγγύη γίνεται πράξη, σαν πρωτοβουλίες γειτονιάς, με λαϊκές κουζίνες ή ανταλλαγές ρουχισμού και σαν σημεία συνάντησης για την οργάνωση της αντίστασης. Η οργή μας και η αλληλεγγύη μας εκφρασμένη σε λόγια και έργα ισχύει για τους συμπορευόμενούς μας στον αγώνα τους ενάντια στο κράτος την καταπίεση και τον φασισμό στην Ελλάδα.

… – τίποτε δεν τελείωσε … – τώρα μόλις αρχίζουμε…

Βερολίνο 15η του Γενάρη 2013
Μερικοί κάτοικοι, χρήστες και χρήστριες των ακόλουθων εγχειρημάτων στο Βερολίνο
Köpi, Linie 206, KvU, Brunnen 6/7, Schokoladen, Bandito Rosso, Lottum 10a, Bethanien-Südflügel, Kreutziger 19, Anarchistischer Infoladen Tempest, Reiche 63a, Braunschweiger 54/55, Linienhof
Μέσω: Athens Indymedia


Επιπλέον δράσεις αλληλεγγύης: Γκραφίτι σε αμαξοστοιχία στις Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Από Brisbane (Αυστραλία)

Μιλάνο, μερικές ημέρες πριν…

Αναρτήθηκε στις: 15/01/2013