6-12-2011, 3 χρόνια μετά: Ενημερώσεις

3 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που πυροδότησε κύμα εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα.  Με διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, εκπαιδευτικοί και μαθητές τιμούν τη μνήμη του νεκρού. Απογευματινές πορείες έχουν προγραμματιστεί στις 18:00 από φοιτητικούς συλλόγους και αντιεξουσιαστές.

• Νωρίς το πρωί, περίπου 2000 άτομα, κυρίως μαθητές, πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τη Βουλή όπου συγκεντρώθηκαν συγκρούσεις μικρής έκτασης. Στην Εδουάρδου Λω ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με νεράτζια σε διμοιρία των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Στη Βουλή, στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Αμαλίας διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διμοιρίες με νεράντζια, μολότοφ και πέτρες. Η αστυνομία προέβη σε εκτεταμένη χρήση κρότου χημικών και δακρυγόνων.

Το Α.Τ Χαλανδρίου δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορείες της περιοχής ενώ οι αστυνομικοί ταμπουρωμένοι εντός, έκαναν χρήση κρότου λάμψης. Μετά από 10 λεπτά οι νεαροί αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Επίθεση με πέτρες σημειώθηκε και στο Α.Τ Πατησίων και Γαλατσίου, ενώ πετροπόλεμος ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και μαθητές έλαβε μέρος στο Χαϊδάρι. Στο Περιστέρι, στην Κωνσταντινουπόλεως μαθητές έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμάτων εκσφενδονίζοντας πέτρες στα ΜΑΤ. Επιθέσεις δέχθηκαν και μηχανήματα ΑΤΜ στην Αβέρωφ.

Επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία των μαθητών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Στο Αγρίνιο διαδηλωτές κατέλαβαν το δημαρχείο τέλεσε υπό κατάληψη από μαθητές ενώ στη Θεσσαλονίκη έγιναν 2 προσαγωγές, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των ΜΑΤ να διαλύσουν την πορεία.

Στα Χανιά η πορεία ξεκίνησε στις 13.00 με συμμετοχή 1500 ατόμων κυρίως μαθητών και φοιτητών. Η διαδρομή έκανε τον κύκλο της πλατείας 1866, πήγε δικαστήρια και μετά μέσω ηρώων πολυτεχνείου και Βενιζέλου κατέληξε στην αγορά. Επιθέσεις δέχθηκαν ΑΤΜ.

• Ενημερώσεις από τις απογευματινές πορείες:

Όπως αναφέρει το ιστολόγιο Παραλληλογράφος:

Πρωτοφανής ήταν η καταστολή που δέχτηκε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του alterthess, η συμμετοχή του κόσμου ήταν στις 3000 ενώ αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν ασφυκτικά την πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της και προσπάθησαν αναίτια γύρω στις 20:15 να τη διαλύσουν. Ξύλο, δακρυγόνα και γενικευμένες επιθέσεις σε διαδηλωτές στα γύρω στενά είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 φοιτητές στο κεφάλι, να εξαρθρωθεί ο ώμος ενός διαδηλωτή και να προσαχθούν 7 άτομα στη ΓΑΔΘ. Ένα μπλοκ κατάφερε να ανασυγκροτηθεί πάλι και καθ’ οδόν προς την Καμάρα ενώθηκε με άλλο όπου με προκλητικό τρόπο τα ΜΑΤ ξαναπλησίασαν την πορεία βρίζοντας τους διαδηλωτές. Εκατοντάδες κόσμου κατάφερε να συγκεντρωθεί στην Καμάρα ενώ ομάδα 50 ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία στο Τουρκικό προξενείο.

Παρακάτω, βίντεο από την επέμβαση της αστυνομίας έξω από το ΑΠΘ…

Βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στην Αγίου Δημητρίου…

Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 18:00 όπως ήταν προγραμματισμένο στα Προπύλαια. Μπροστά φοιτητές Πολυτεχνείου, ακολουθούσε το μπλοκ της Α.Κ-Δράση με περίπου 5.000 συμμετέχοντες, το ΕΕΚ και οι διάφορες αριστερές οργανώσεις. Γύρω στις 20:00 κατέληξε στο πανεπιστήμιο, όπου η Α.Κ έκλεισε το πανό ενώ αρκετοί κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια. Στη συνέχεια τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν έφοδο στην Πανεπιστημίου. Ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψεις μολότοφ από διαδηλωτές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αστυνομικός επιχείρησε να τραβήξει όπλο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μπροστά στη Βουλή, αλλά τον συγκράτησαν συνάδελφοί του.

Στη Σταδίου μοιράστηκαν ρούχα και τσάντες από κατάστημα της Zara που απαλλοτριώθηκε.

Ο τελικός απολογισμός είναι 11 συλλήψεις και 18 προσαγωγές συνολικά.

Στα Γιάννενα τα σωματεία πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία. Το αντιεξουσιαστικο μπλοκ έφτανε τα 1500 άτομα. Συνολικά, ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τα 2000 άτομα με αρκετούς να χειροκροτούν από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών!

Παρακάτω, φωτογραφίες από Babylonia.gr

[portfolio_slideshow showtitles=false showcaps=false]


Σύντομο URL: http://wp.me/pyR3u-9py

Αναρτήθηκε στις: 06/12/2011