Τα ΜΜΕ είναι νεκρά, ζήτω τα ΜΜΕ

        …τα ΜΜΕ είναι εταιρείες, μεγάλες εταιρείες. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Οι ιδιοκτήτες και διευθυντές τους ανήκουν στην ίδια μικρή ελίτ των ιδιοκτητών και των διευθυντών που ελέγχουν την ιδιωτική οικονομία και το κράτος, κι έτσι έχουμε ένα πολύ περιορισμένο πλέγμα εταιρικών ΜΜΕ, κρατικών στελεχών και ιδιοκτητών. Μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις, καταλαβαίνουν τα ίδια πράγματα κ.ο.κ. Αυτό είναι το ένα μεγάλο σημείο. Έτσι φυσιολογικά θα αντιληφθούν τα ζητήματα, θα τα καταπνίξουν, θα τα ελέγξουν και θα τα σχηματίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ομάδων που αντιπροσωπεύουν, τελικά σύμφωνα με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, να πού βασίζονται πραγματικά. Παραπέρα, τα ΜΜΕ έχουν και μια αγορά, τους διαφημιστές, όχι το κοινό. Οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν εφημερίδες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι διαφημιστές δεν θα διαφημίζονται εκεί

Nόαμ Τσόμσκυ

Ας δούμε ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες των εταιριών ενημέρωσης στην Ελλάδα…

Γιώργος Μπόμπολας

Ο ι εκδόσεις που φέρουν την σφραγίδα του είναι το «Εθνος», το «Κυριακάτικο Εθνος», το «Πρώτο Θέμα», η «Hμερησία», η «Goal News», περιοδικά όπως «Elle», «Max», «Car & Driver», «Σινεμά», «Iδανικό Σπίτι», ενώ σε συνεργασία με τον Λαμπράκη, η ΠHΓAΣOΣ (σ.σ. η εκδοτική της οικογένειας Μπόμπολα) μετέχει στην εφημερίδα «Aγγελιοφόρος», στο «TV Zapping», στο «Close up» κ.ά.Παράλληλα, ο Γ. Μπόμπολας συμμετέχει με ποσοστό άνω του 21% στην Τηλέτυπο Α.Ε. -το γνωστό Mega Channel– στην οποία ανήκει και η  εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Ανωση», αλλά και ποσοστό της Multichoice Hellas, η οποία έχει την άδεια λειτουργίας της δορυφορικής συνδρομητικής πλατφόρμας NOVA.

Δημοσογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Συμμετέχει με ποσοστό 22,1% στο Mega, εκδίδει τις εφημερίδες «Νέα» και «Νέα Σαββατοκύριακο», «Βήμα» και «Βήμα της Κυριακής» (όπου απολύθηκαν 21 εργαζόμενοι πρόσφατα), «Athens News» , «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» ,«Εξέδρα» και είναι ιδιοκτήτης των ιστοσελίδων www.in.gr, www.pathfinder.gr, www.shop21.gr. Επίσης  έχει στα χέρια του τους εκδοτικούς οίκους  Παπασωτηρίου και Ελληνικά Γράμματα, τα οποία έκλεισε πρόσφατα απολύοντας όλους τους εργαζομένους.

Όμιλος Βαρδινογιάννη

Έχει συμμετοχή στα τηλεοπτικά κανάλια Mega και Star,  διαθέτει την εταιρία παραγωγής On Productions, τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του Χρυσού Οδηγού, τα περιοδικά «Bob ο Σφουγγαράκης», «Jolie», «L’ Officiel», «Olive» και ακόμη, συμμετοχή στις Αττικές Εκδόσεις που εκδίδουν μια σειρά από περιοδικά.

Συγκρότημα Αλαφούζου

Είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ,  των εφημερίδων «Καθημερινή»(διευθυντής της οποίας είναι ο Α.Παπαχελάς), «Καθημερινή της Κυριακής», «Kathimerini» «SportDay», «Metropolis», «Athens Plus» και των ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ 100,3 , Angel , Μελωδία FM.

Χ.Κ Τεγόπουλος

Η εταιρεία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οικογένειας Τεγόπουλου η οποία και κατέχει το 77,53% του μετοχικού κεφαλαίου.  Εκδίδει την Ελευθεροτυπία, την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, την εφημερίδα μικρών αγγελιών Χρυσή Ευκαιρία και τους δικτυακούς τόπους enet.gr και xe.gr. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος είναι μέτοχος του Τηλέτυπου,, των Εκδόσεων Δραγούνη , της Φωτοεκδοτικής, της Έψιλον Γραφικές Τέχνες, της Έψιλον Νετ, του πρακτορείου Άργος, των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Mediatel , Media Call Center , Έψιλον Τελεκόμ ,Έμφασις Εκδοτική

Όμιλος ΑΝΤ1

Κύριος μέτοχος του ομίλου είναι η οικογένεια Κυριακού που ελέγχει μέσω χρηματιστικών εταιρειών 98,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο όμιλος μετέχει σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 SATELLITE, ANT1 PACIFIC, ANT1 GOLD, ΑΝΤ1 TV Κύπρου, NOVA TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ΑΝΤ1 FM 97,2, BANANA FM 104, ΡΥΘΜΟΣ 94,9, ΑΝΤ1 FM Κύπρου, RADIO EXPRESS). Μέσω των θυγατρικών Δάφνη Επικοινωνίες και ΑΝΤ1 Internet, το συγκρότημα εκδίδει επίσης περιοδικά (DIVA, Παιδί και νέοι γονείς, Οικία και διακόσμηση, Μετρο, Αστρολογος, Αμυνα και διπλωματία, Penthouse, ΣΟΚ, Exodos) και δικτυακούς τόπους (antenna.gr και exodos.gr). Ο Όμιλος Αντέννα ελέγχει το Εργαστηρίο Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1, την Νίκη Εκδοτική, τις εταιρείες παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού υλικού Επικοινωνία ΑΕ και Ena Production, την Audiotex και τη δισκογραφική Heaven (15% του ελληνικού ρεπερτορίου). Είναι μέτοχος της NetMed , ιδιοκτήτριας της Multichoice Hellas, της ΕMI Music Greece και των καταστημάτων Virgin Megastores.

Ο έλεγχος των τηλεοπτικών ΜΜΕ της χώρας λοιπόν ασκείται από μια δεκάδα χρηματιστικών πόλων/οικογενειών των οποίων τα συμφέροντα έχουν διακλαδώσεις στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Η λίστα βέβαια δεν είναι διεξοδική. Δίνει όμως μια ιδέα για το πώς η επικοινωνιακή δημόσια σφαίρα, αλλά και  η χώρα γενικότερα, κυριαρχείται από μια οικονομική ολιγαρχία.

Ειδήσεις αποκρύπτονται, γεγονότα διαστρεβλώνονται, συνειδήσεις πλάθονται, αδικίες αποσιωπούνται και οι επιχειρηματίες αυτοί πολεμούν με κάθε τρόπο κάθε διεκδίκηση της κοινωνίας χρησιμοποιώντας κυρίως την τακτική του διαίρει και βασίλευε. Επιχειρούν, εν μέσω της επίπλαστης οικονομικής κρίσης, να στρέψουν ομάδες πληθυσμού εναντίον άλλων ομάδων, να προκαλέσουν συντεχνιακές συγκρούσεις και να προβάλλουν την παρούσα κατάσταση ως την μόνη δυνατή επιλογή.

Το διαδίκτυο  είναι ίσως, προς το παρόν, το μόνο μέσο διάδοσης πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάδοσης αληθινών ειδήσεων, μετάδοσης του παλμού της πραγματικής κοινωνίας και όχι της εικονικής πραγματικότητας που τα ΜΜΕ προβάλλουν. Καλούμε τους πάντες σε ένα διαδικτυακό πόλεμο πληροφοριών ενάντια στην οικονομική και επικοινωνιακή ολιγαρχία.


Αναρτήθηκε στις: 23/12/2010