Συνεχίζοντας…

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που η διαδικτυακή συλλογικότητα Eagainst.com ξεκίνησε να αρθρογραφεί και να αναδημοσιεύσει άρθρα που η ίδια κρίνει αξιόλογα, συνοψίζουμε επιγραμματικά τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε, όπως τις εμπειρίες μας και τα διδάγματα που πήραμε μέσα στο σημαντικό αυτό για εμάς χρονικό διάστημα.

Το Eagainst.com κατάφερε να συσπειρώσει άτομα από ποικίλους πολιτικούς χώρους, από ένθερμους υποστηρικτές του προτάγματος της αυτονομίας (όπως αυτό εκφράστηκε από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, με επιπλέον επιρροές από Χάνα Άρεντ και Μάρεϋ Μπούκτσιν), μέχρι και οπαδούς παραδοσιακών αναρχικών θεωριών, είτε καταστασιακούς και ελευθεριακούς της Σχολής της Φρανκφούρτης. Πάντα θέτοντας ως βασικό μας πρόταγμα την κοινωνική μεταστροφή: την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα, την άμεση δημοκρατία και την απόρριψη κάθε είδους γραφειοκρατίας και ιεραρχίας, συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να προωθούμε στο δημόσιο διάλογο πολιτικές ιδέες που δεν τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης ούτε από την Ελληνική κοινωνία αλλά ούτε και τον Αγγλόφωνο κόσμο (όπου μέλη της ομάδας μας αναλαμβάνουν πολιτική δράση), ιδέες που προωθούν μια διαφορετική κατανόηση όχι μόνο του τρόπου και των μέσων αλλά και των σκοπών της κοινωνικής αλλαγής. Μακριά από τετριμμένες και παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις, σπάζοντας ιδεολογικά ταμπού και κάθε είδους συντηρητισμό, συνεχίζουμε το δύσκολό και παράτολμό μας έργο, που μέχρι στιγμής έχει συναντήσει θερμούς υποστηρικτές αλλά και δεδηλωμένους εχθρούς, πράγμα που φαίνεται ιδιαίτερα μέσα από τον προκλητικό και απαξιωτικό τρόπο πολλών σχολιαστών, γεγονός που αντανακλά τον μανιχαϊσμό που διέπει τις κοινωνίες που προσπαθούμε να φέρουμε σε φάση αυτο-στοχασμού, μαζί με τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών μας (νέων ή παλιών) υπερβαίνει το 1.400.000. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς για ορισμένους μήνες, λόγω τεχνικών προβλημάτων, δεν ήταν εφικτή η μέτρηση της επισκεψημότητας. Ταυτόχρονα, ο αριθμός σχολίων ξεπερνά τα 1.400 (σύνολο 1479 βάση των επίσημων στατιστικών της σελίδας, βλ παρακάτω). Καθημερινά, η προσέλευση αναγνωστών αυξάνεται διαρκώς, πράγμα που αποτελεί θετική είδηση για εμάς που εκτός της διάδοσης των ιδεών μας, επιθυμούμε ανοιχτό πολιτικό διάλογο.

Screenshot from 2013-12-19 11:18:25

Επιπλέον, το Eagainst.com σέβεται την ανωνυμία. Δεν θεωρεί για κανένα μέλος την δημοσίευση των προσωπικών του στοιχείων ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής, δεδομένου ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τα μέλη της ομάδας είναι η ποιότητα των απόψεων και όχι η αυθεντία του ονόματος αντί η χρήση του διαδικτύου με σκοπό την αυτο-προβολή. Επίσης τον τελευταίο καιρό, η ομάδα μας έχοντας προβεί σε κατάλληλες ρυθμίσεις, δεν καταγράφει ούτε τον προσωπικό αριθμό IP του σχολιαστή, ενισχύοντας την ελευθερία της έκφρασης δίχως το φόβητρο της ταυτοποίησης.

Η συλλογικότητά μας δεν περιορίζεται μόνο διαδικτυακά. Μέλη της ομάδας μας, με έδρα το Λονδίνο, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία ίδρυσης του πολιτικού περιοδικού Democracy Street, που ταυτόχρονα προωθείται και σε Ολλανδία, Σουηδία αλλά καί στην Ελλάδα (από 1/1/2014). Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2013 (αρχικά ως δοκιμαστική έκδοση), διατέθηκε στο Anarchist Bookfair του Λονδίνου (με venue το Queen Mary University), ικανοποιώντας τις αναμενόμενες προσδοκίες ανταπόκρισης από το κοινό. Επίσης το DS λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και η ηλεκτρονική του μορφή (το Eagainst.com), συσπειρώνοντας γνώμες απλών ανθρώπων (των οποίων η φωνή δεν συναντά το ενδιαφέρον των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης) δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, φοιτητών, ανέργων και αναλυτών που επιθυμούν να προβάλουν μια διαφορετική απεικόνιση της πραγματικότητας, εν συγκρίσει με την εκδοχή της κυρίαρχης αντίληψης. Εκδίδεται δύο φορές το χρόνο (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη) ενώ το ενδεχόμενο για περισσότερες συνεργασίες παραμένει ανοιχτό.

ol

H δοκιμαστική έκδοση του Democracy Street στο London Anarchist Bookfair

Το Eagainst.com και το Democracy Street διατηρεί καλές συναδελφικές και μή ανταγωνιστικές σχέσεις με άλλες παρόμοιες συλλογικότητες, όπως το Occupied London, το Πρόταγμα, το Open Democracy, το Από Κοινού και διάφορες άλλες ομάδες που έχουν παρόμοιες πολιτικές ανησυχίες, ομάδες που επιθυμώντας την ελευθερία προτάσσουν μια σαφή ρήξη που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ουσιαστική αλλαγή.

Στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε, όπου κάθε έννοια φιλίας, ισότητας και δικαιοσύνης χάνονται και σβήνουν μέρα με την μέρα, όλο και περισσότερο μέσα σε κοινωνίες που κατασκευάζουν ανθρώπους-μηχανές, ανθρώπους εξαθλιωμένους, ανθρώπους που επιχειρούν να συγκαλύψουν την έλλειψη κάθε νοήματος αναφορικά με την ύπαρξή τους καταναλώνοντας, που ακόμα και σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, ταυτίζουν την πιθανότητα της (υπερ)κατανάλωσης, με την “επιτυχία” και την προσωπική τους ολοκλήρωση, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες όπου οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιούνται καί συνειδησιακά αλλά καί θεσμικά ενώ η πραγματική δημοκρατία τείνει καταντήσει ξεχασμένο λήμμα σε τόμους εγκυκλοπαιδικούς και λεξικά, η ομάδα μας συνεχίζει ακάθεκτη τον δρόμο της. Με στόχο το ξεπέρασμα των χρεοκοπημένων κοινοβουλευτικών θεσμών και την ενίσχυση του ρόλου του πολίτη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τον κυρίαρχο λαϊκισμό και τον γενικευμένο κομφορμισμό, ενάντια στην φιλελεύθερη ολιγαρχία, την καταπίεση, τον ρατσισμό, τον φόβο και την απομόνωση. Για να μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε όχι μόνο στην εκτέλεση των αποφάσεων, αλλά και στην συνδιαμόρφωση και λήψη αυτών. Διεκδικούμε, λοιπόν, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη, και συμμετοχή στην ενημέρωση και τον πολιτικό διάλογο.

Αναρτήθηκε στις: 19/12/2013