Πατήρ Εφραίμ κι οι Χριστιανοταλιμπάν

Δώσε στο λαό άρτο και θεάματα, κι αυτός υποτακτικός στα πόδια σου θα γονατίσει. Ο άρτος μας τελείωσε, οι επιδοτήσεις και τα δάνεια προς ικανοποίηση της καταναλωτικής ηδονής κατασπαταλήθηκαν. Ως εκ τούτου, το μόνο που απέμεινε είναι τα θεάματα, στα οποία μάλιστα έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία ως κοινωνία. Έτσι, η προφυλάκιση του…”γέροντα” Εφραίμ, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε ένα καλό εμπορικό προϊόν για τους κατατονικούς τηλεθεατές. Άλλοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν χιουμοριστικά το προϊόν αυτό και άλλοι, ποτισμένοι με τον χριστιανικό φονταμενταλισμό που ακούει στο αλά Άντρες Μπρέιβικ δίπτυχο: “ορθοδοξία ή θάνατος”, παράτησαν την καθημερινή τους μιζέρια και έτρεξαν να υπερασπιστούν τον “γέροντα” σχηματίζοντας αγέλες (β)ρωμιοσύνης που με αναμμένα κεριά στα χέρια κραύγαζαν “άξιος-άξιος”, φέρνοντάς μας στο μυαλό εικόνες από άλλες εποχές.

Ο “θαυματουργός γέροντας” Εφραίμ, λοιπόν, είναι ένας σύγχρονος έμπορος ελπίδας (γιατί η θρησκεία γέννησε αμέτρητους εμπόρους αλλά κανέναν με τέτοιο επιχειρηματικό δαιμόνιο) που περιφέρεται από χώρα σε χώρα κρατώντας στο ένα χέρι την…”θαυματουργή” ζώνη της Παναγίας (ζώνη αγνότητας για τον ίδιο αφού μόνο και μόνο που την κουβαλάει γίνεται πιο αγνός και από την “Παρθένο” Μαρία), και στο άλλο τον δίσκο (ή καλύτερα χρηματοκιβώτιο) υπέρ του “έργου της ιεράς μονής Βατοπεδίου”. Φυσικά, αποτελεί θεάρεστο έργο (στα όρια του θαύματος) η κατασκευή ιδιωτικού λιμένα, ελικοδρομίου, τα χλιδάτα αυτοκίνητα, καθώς και οι κλίνες που θα φιλοξενήσουν ισχυρούς εκμεταλλευτές, όπως ο πρίγκηψ Κάρολος, ο “σωτήρας” του μεγάλου ρωσικού έθνους (ή “του ξανθού γένους”) Βλαντιμίρ Πούτιν – τον οποίο ολόκληρη η (β)ρωμιοσύνη προσκυνά ως “μελλοντικό τουρκοφάγο” μιας και οι “προφητείες” των διάφορων συνωμοσιολόγων “αποκαλύπτουν” τον δικό του ρόλο στην “καταστροφή του εχθρικού τούρκικου έθνους” (με το οποίο φυσικά “οι τετραπέρατοι Ευρωπαίοι Έλληνες δεν έχουν κανένα πολιτισμικό κοινό”) -, ο “πανάξιος” πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καθώς και διάφοροι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και γενικά κάθε τύπου παλαβωμένα celebrities. Όπως ήταν επόμενο, από το πελατολόγιο της μο(υ)νής δεν λείπουν και οι πιστοί, άνθρωποι που ψάχνουν την ελπίδα σε κάτι μεταφυσικό, καρκινοπαθείς και αναξιοπαθούντες που μέσα στην απελπισία τους πίστεψαν στην ιδιότητα του μάγου Εφραίμ. Μάγος και στην πολιτική, καθώς χειρίζεται με δεξιοτεχνία τη συμμαχία με τον αιμοβόρο πρώην καγκεμπίτη Ρώσο (δικτάτορα) πρόεδρο ενάντια στο Πατριαρχείο το οποίο διεκδικεί ένα κομμάτι από… την Κόκκινη Πλατεία.

Ως άξιος διάδοχος, λοιπόν, του σκοταδιστή και φιλοχουντικού Χριστόδουλου, εντρύφησε ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στο Lifestyle της Πίστης που χρόνια τώρα πουλιέται κι αγοράζεται στους ναούς όλης της χώρας, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, και φοροαπαλλαγές (τις οποίες οι καθημερινοί πολίτες είναι αναγκασμένοι τώρα να πληρώσουν με υπέρογκα χαράτσια και περικοπές). Έχοντας κατοχυρώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε τεράστιες εκτάσεις γης (αφορολόγητες) εντός της ελληνικής επικράτειας, βασιζόμενη νομικά σε χρυσόβουλα του μεσαίωνα, η εκκλησία κρατά σταθερά ένα παρεμβατικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου είτε μέσω του δημόσιου λόγου ορισμένων εθνοπαπάδων της, είτε βασιζόμενη στην άρρηκτη σχέση της με το πολιτικό κατεστημένο, είτε δια της ευλογίας που δίνει στο στράτευμα. Συμβάλλει, έτσι, με το δικό της τρόπο, στην περαιτέρω καλλιέργεια ενός τριτοκοσμισμού και (αυτο)καταστροφικού μεσαιωνισμού – μοναδικού για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα (αν βέβαια μπορεί κανείς να θεωρήσει την Ελλάδα ως Ευρωπαϊκή χώρα, μιας και οι πολιτισμικές διαφορές και ο χυδαίος οπισθοδρομισμός των εθνοπερήφανων Jesus Freaks αποτελεί, πλέον, φαινόμενο υπό εξαφάνιση στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης). Τελικά φαίνεται πως η εκκλησία δεν έχει εξελιχθεί στο ελάχιστο τους τελευταίους 17 αιώνες. Τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο (αν και είναι ένα ερώτημα πώς θα μπορούσε μια εκκλησία να μην είναι διαπλεκόμενη και σκοταδιστική). Μεγάλο κομμάτι όμως της ελληνικής νεολαίας δείχνει να την έχει ξεπεράσει, μπορώντας πια είτε να γελάει με την αθλιότητά της ή, ακόμα καλύτερα, να την αγνοεί (στο βαθμό βέβαια που δεν επιχειρεί να της κάτσει στο σβέρκο).

Σε μια κοινωνία λοιπόν που αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική, πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική κρίση της πρόσφατης ιστορίας, τι μπορούμε να πούμε για όλους αυτούς που στέκονται “αλληλέγγυοι” σε έναν εκφραστή/φερέφωνο της σήψης και της διαφθοράς της; Τί μπορούμε να πούμε σε αυτόν τον όχλο τεχνο(ομο)φοβικών, συνωμοσιολόγων, πατριδολάγνων που η λέξη “λογική” απουσιάζει από το λεξιλόγιό τους; Σε αυτό το μπουλούκι εθελόδουλων σκοταδιστών, που το μόνο που γνωρίζουν είναι να ανεμίζουν γαλανόλευκες, να μιλούν για Νεφελήμ, Ελοχίμ, για την “περίφημη καταγωγή των Ελλήνων από τον πλανήτη Σείριο” και να σπέρνουν μίσος ανενόχλητα μιλώντας όπου σταθούν και όπου βρεθούν για την περιβόητη Νέα Τάξη Πραγμάτων, “υποκινούμενη από Σιωνιστές, Εβραίους και μασόνους” πάνω απ’ όλα (ανορθολογισμός πέρα από κάθε φαντασία); Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για αυτοοργάνωση με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροπροσδιοριζόμενοι; Πώς είναι δυνατόν να μιλήσουμε για τη δυνατότητα της αυτονομίας σε μια βαθιά ετερόνομη κοινωνία;

Αν η απάντηση μας, στα παραπάνω, ήταν “εμείς προχωράμε σαν μια κλειστή σέκτα και άσε τους άλλους στην ετερονομία τους”, τότε θα αφαιρούσαμε από τον εαυτό μας το δικαίωμα να μιλάμε για αλληλεγγύη, για συνεργασία, για κοινωνική επανάσταση και θα αυτοχαρακτηριζόμασταν ως ελιτιστές, ως μια ακοινώνητη μειοψηφία. Η απάντηση μας λοιπόν είναι -και μόνο αυτή θα μπορούσε να είναι – η εξής: Δεν είμαστε ανώτεροι από αυτούς που φωνάζουν “άξιος- άξιος”• δεν είμαστε η ελίτ που μπορεί να αναδειχθεί σε μια κυρίαρχη πρωτοπορία • είμαστε μέρος της ίδιας κωμικοτραγικής κοινωνίας, εκφράζοντας μια διαφορετική της πλευρά. Δεν σκοπεύουμε στο “πέρασμα” όλων στη δική μας πλευρά, αλλά στην ανατροφοδότηση και αλληλεπίδραση όλων των πλευρών. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε την Άμεση Δημοκρατία, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις κοινωνικές δράσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς σε αυτόνομους, αναρχικούς, αριστερούς ή πατριώτες, θέτοντας ως σημείο εκκίνησης για την πραγματοποίηση των προταγμάτων μας την ίση συμμετοχή ισότιμων μελών μιας κοινωνίας. Δεν επιδιώκουμε την υπερίσχυση της άποψης μας πάνω στις υπόλοιπες. Αντίθετα, μέσα από την δοκιμασία των αντιλήψεών μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνδιαλλαγής με την ίδια την κοινωνία, επιδιώκουμε την προσαρμογή της κοινωνικής πραγματικότητας στις επιθυμίες που θα συνδιαμορφώσουμε, προτάσσοντας την ισότητα, την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την δημιουργικότητα.

Αμήν!
Ομάδα για τον αποπροσανατολισμό της χριστιανικής νεολαίας: Efor, Sofia Zakary, Ian Delta

12 comments / Σχολια

 1. Anarchyraiden

  Καλά τους τα λέτε…Δεν ξέρω αν ακούν όμως. Ίσως αν γράψετε κάτι για εγκλήματα μεταναστών ή κάποια πίπα του Alex Jones να πέσει το μάτι τους σ' ένα τόσο σοβαρό site. Μπράβο και πάλι

  • Για την συνωμοσιολογία (μαζί και για τον Alex Jones) είχαμε γράψει ξεχωριστό άρθρο, στο οποίο φυσικά και έγινε χαμός… Όμως η μεγάλη σφαγή έγινε σε άλλες ιστοσελίδες που το αναδημοσίευσαν, όπως εδώ, κι εδώ. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, είναι ότι δέχθηκε λυσσαλέες και κακόπιστες κριτικές όχι από την ακροδεξιά (όπως όλοι περιμέναμε) και τους Σταλινικούς αλλά… από τους ίδιους τους αριστερούς ("Μαρξιστές" και μή). Ο καθένας απομόνωνε μια φράση μιας παραγράφου και ασκούσε κριτική παίζοντάς το έξυπνος, ή μάλλον παριστάνοντας τον ηλίθιο, μιας και οι απαντήσεις στο "βαθυστόχαστο ερώτημά του" βρισκόταν μόλις λίγες σειρές παρακάτω που αυτός αγνόησε… Οι απαντήσεις μας εδώ.

   Το ότι δεν ακούν είναι σίγουρο. Θα πρέπει, όμως, πρώτα να το διαβάσουν και δεν νομίζω ότι διαθέτουν αυτά τα προσόντα. Αν η αντιμετώπιση των άρθρων μας από άτομα που υποτίθεται ότι διαθέτουν και μια Α κριτική ικανότητα ήταν τόσο γλοιώδης, τότε δεν θέλω να φανταστώ το τί θα λέγανε οι Χριστιανοφασίστες. Είναι, τελικά, τραγικό να γράφεις μια άποψη πάνω στην οποία περιμένεις διάλογο και αντι-επιχειρήματα (όχι για να το παίξεις ανώτερος και σοφότερος, αλλά για να συγκρίνεις, να δεις τα δικά σου λάθη και να δοκιμαστείς) και τελικά διακρίνεις έναν διάχυτο παρωπιδισμό.

 2. Αυτό (και πολλά παρόμοια) το ξεχάσατε http://www.youtube.com/watch?v=YTak6il287sΦ&O… ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • Συζητούσαμε προχθές να ετοιμάσουμε άρθρο σχετικά με: α) Το Άγιο Όρος και το άβατο για τις γυναίκες (σεξισμός), β) μοναχοί-συνεργάτες των Ναζί, γ) μοναχισμός, χειραγώγηση και σκάνδαλα – αν και σ΄ αυτό ο Βαξεβάνης έχει κάνει καλούτσικη δουλειά – (Link.)
   Όλα αυτά θα συζητηθούν σε επόμενη ανάρτησή μας, (το πόσο σύντομα θ' αναρτηθεί δεν γνωρίζω. Κάτι τέτοιο θα κριθεί από άλλους παράγοντες).

 3. Και ναός της Αρτέμιδος – άβατο για άνδρες.

  • Περισσότερα για το "αγιον" όρος και τη θρησκεία γενικότερα στο εκτενέστερο κείμενο μας εδώ http://wp.me/pyR3u-9GJ

 4. λευτεριά στον αναρχικό Ερφραίμ http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1991689935

 5. ο δείμος του πολίτη

  Τέλειο κείμενο. Μοναδικό.

 6. Τέλειο κείμενο. Μοναδικό.

 7. ο δείμος του πολίτη

  Τέλειο κείμενο. Μοναδικό.

 8. Το ότι κάποιοι με μπαιράκι την Ορθοδοξία σκέφτονται να εγκληματίσουν ( ξανα΄) κατά της Ελλάδος πλέον γινεται ορατό και στους πιό δίσπιστους!!!!!

  Ηδη το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και η αρχή εγινε δειλά αλλά σταθερά με τον Λιακόπουλο!!!!!!
  Πέρα από τις σαχλαμάρες περί νεφελίμ ελοχιμ  της καταγωγής των ΕΛ λήνων απο τον Σείριο΄και άλλα ανιστόρητα ,κόλλαγε και τους γεροντάδες του αγίου όρους!!!
  Με λίγα λογια,,, πόνταρε στην αρχή στο Κόμπλεξ ανωτερώτητας των ΕΛληναράδων,φουσκώνοντας τα μυαλά τους με το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων και στη συνέχεια τους χάιδευε τα αυτιά με αυτά που ήθελαν να ακούσουν!!!!
  Ενας Ελληναράς ίσως χαίρεται για την πρόοδο της χώρας του ,,,αλλά,, τον ηδονίζει η καταστροφή της Τουρκίας!!!!!!΄Οποτε τα λόγια του Παίσιου ,,που γίνανε γνωστά από τα βιβλία και τις εκπομπές του Λιακόπουλου ,,,είναι πλέον λόγος ζωής!!!
  Βέβαια ο Λιακόπουλος αποκρύπτει πως οι προφητείες δεν ειναι ούτε του Παίσιου ουτε του Κοσμά του Αιτωλού,αλλά προκάτ προφητείες για λογαριασμο της Ρωσίας !!!!!
  Οσοι εχουν διαβάσει τα Ορλωφικά γνωρίζουν πως το ξανθον γένος που θα φερει λευτεριά στους Ρωμούς ειναι ,εμπνευσης του Πέτρου του Α της Ρωσίας!!!!!
  Αλλά γιά ξαναριξτε μια ματιά  στα Ορλωφικά να δείτε οτι οι Ρώσοι πάνε να σκαρώσουν το ίδιο παραμύθι ????

  Τα Ορλωφικά του Δημήτρη Λιθοξόου http://lithoksou.net/orlofika.html 

  Ενα πολύ μικρό απόσπασμα

  Κι είναι η ίδια πολιτική που βάζει τον αγιορείτη αρχιμανδρίτη Ησαΐα και τον Ιωάννη Κομνηνό τον Βυζάντιο να καλέσουν τον Τσάρο σε αντιοθωμανική σταυροφορία, τον καλόγερο Θεόκλητο Πολυειδή να ξαναγράφει την "οπτασία του Αγαθάγγελου", τον Αθανάσιο Σκιαδά, τον Αλεξάνδριο Ελλάδιο, το Λαρισινό Πανταζή και τον Αναστάσιο Μιχαήλ να γίνουν τσαρικοί αυλοκόλακες, και τους ανώνυμους ρώσους πράκτορες να καλέσουν, ως νέοι προφήτες, το "ξανθό γένος" να φέρει τη λευτεριά στους Ρωμιούς, τη στιγμή που μοιράζουν σε εκκλησιές και σε μοναστήρια (επί οθωμανικής επικράτειας) πουγκιά ρώσικου χρυσού και προσωπογραφίες του Πέτρου Α΄, τυπωμένες στο Άμστερνταμ, με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο : "Petrus primus Russograecorum Monarcha" (: Πέτρος Α΄ ο των Ρωσογραικών Mονάρχης"). 

  Ο Ρόλλος του Λιακόπουλου ειναι να προετοιμάσει το έδαφος γιά λογαριασμό των Ρώσων.. αλλά αντί γιά πράκτορας τους αυτοπροβάλεται σαν,,, γραφικός,,, τηλεπωλητής βιβλίων !!!!!!
  Γνωρίζοντας πως οι Ελληνες δεν ,,διαβάζουν ,,κάνει αχταρμά Αρχαία Ελλάδα με προφητειες ,,,,Ορθόδοξες ( ? )προκειμένου ,,,οχι τόσο να βρεί αγοραστες για τα βιβλία του ,αλλά,,,οπαδούς έτοιμους να θυσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες γιά την πατρίδα τους και την πίστη τους,,,αγνοωντας πως στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθούν σαν αναλώσημο κρέας  για τα σχέδια της Ρωσίας……..
  Η αντιδυτική ορθοδοξία,, επειδή χάνει με αργά αλλά σταθερα βήματα την ισχυ της και στην Ελλάδα ακόμη ,,είναι προθυμη να πουλήσει ένα ολοκληρό έθνος όπως έκανε και κατά το παρελθόν ,για να μην χάσει την εξουσία της και τα προνόμια της,,,,και γινονται ( η Ελληνική εκκλησία και τα μοναστήρια ) γρανάζι του νέου Βιζαντίου που ονειρεύονται οι Ρωσοι!!!!!
  Αμα έχετε διαβάσει τα Ορλωφικά και τα συνδυάσετε με τον κύκλο Στρετενσκυ,,,τὀτε ίσως πιστείτε πως Δεν κινδυνεύουμε να σκλαβωθούμε από τους Τουρκους αλλά από εναν πιό απολίτιστο λαό!!!

  ΕκπομπεςΒιβλιοκρισιεςInternationalΕιδησειςVideosΔιαφορα
  Ο «ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΤΕΝΣΚΥ»ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙ&Alpha ;http://www.anixneuseis.gr/?p=2852 Επιβεβαιώνεται ότι οι Ρώσοι ζητούν την Αγιά Σοφιά
  http://www.zoomnews.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%C

   Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι απηύθυνε επιστολή στην τουρκική ηγεσία προτείνοντας να μετονομαστεί η Ιστανμπούλ σε Κωνσταντινούπολη, να παραδοθούν οι ορθόδοξες εκκλησίες, που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και να κηρυχθεί η ρωσική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο το τουρκικό διαδικτυακό μέσο http://www.haber.net.Στην επιστολή του, ο κ. Ζιρινόφσκι σημειώνει ότι «σήμερα ένα μέρος των χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκική Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε μουσεία και ένα άλλο σε τζαμιά, μεταξύ των οποίων είναι και η Αγία Σοφία, τέως βυζαντινός ναός, ο οποίος μετετράπη σε τζαμί τον 15ο αιώνα».Αναφορικά με την πρόταση να ανακηρυχθεί η ρωσική γλώσσα σε δεύτερη επίσημη της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, επειδή χρόνο με χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία όλο και πιο πολλοί Ρώσοι τουρίστες και διευρύνονται οι επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών».Στην επιστολή του, ο κ. Ζιρινόφσκι υπογραμμίζει ότι οι πρωτοβουλίες του αποβλέπουν στην περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναδημοσιεύτηκε από τις ιστοσελίδες http://www.regnum.ru, http://www.nv.am και http://www.1news.az (του Αζερμπαϊτζάν).

  • Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κρυφή συνωμοσία για να εγκλιματίσουν κάποιοι εις βάρος της Ελλάδας. Δεν πιστεύω ότι η παρακμή που ζούμε οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο. Είναι οι συνέπειες του Νεοφιλελευθερισμού/καπιταλισμού/μονεταρισμού.

   Το θέμα της Ρωσίας πάντα αποτελούσε τον κεντρικό πυρήνα πολιτικών συζητήσεων, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας από τους Οθωμανούς μέχρι και σήμερα. Μέχρι και το 1917 (και μάλιστα, λόγω της κοινής επίσημης θρησκείας) έδινε άλλοθι στους δεξιούς για προπαγάνδα: «έχουμε από πίσω μας μια χώρα που μας βοηθά και μας στηρίζει και αν γίνει κάτι, αυτή η υπερδύναμη θα μας υποστηρίξει». Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, αυτού του είδους η ιδέα πέρασε στην αριστερά: «έχουμε από πίσω μας μια χώρα στην οποία έχει εγκαθιδρυθεί ο σοσιαλισμός, και αυτή η χώρα μας υποστηρίζει, και μακάρι η Ελλάδα να μπορούσε να γίνει σαν και αυτήν». Για την δεξιά πλέον η Ρωσία ήταν ένα «κομμουνιστικό καρκίνωμα». Έτσι, η δεξιά, έπρεπε να αναζητήσει νέο ζωτικό ψεύδος, και αυτό ήταν οι Η.Π.Α. Με το τέλος της ΕΣΣΔ και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ρωσία ξανάρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της λαϊκιστικής δεξιάς (αντικείμενο επίκλησης και, κατ΄επέκταση, δημιουργίας σεναρίων συνωμοσίας που πολύ σωστά λες, ακούγονται ευχάριστα στ' αυτιά των Ελληναράδων).

   Εν ολίγοις, δεν βλέπω Ρωσικούς δακτύλους και προσπάθειες επιβολής πανσλαβισμού. Παρά μόνο μεγάλη δόση φαντασιοπληξίας, γραφικότητας, ανορθολογισμού, λαϊκισμού και ζωτικά ψεύδη, χρήσιμα για την δημιουργία προπαγάνδας. Όλοι αυτοί που υιοθετούν τέτοιους μύθους (Παΐσιος, ΕΛ και διάφορα άλλα) τους είναι αναγκαίο να πιστεύουν σε κάτι που τονώνει το πεσμένο τους πατριωτικό ηθικό, που τους εφοδιάζει με την απαραίτητη (γι' αυτούς) αναγνωρισιμότητα και τους προσδίδει κοινωνικό κύρος: «κάποια μέρα κάποια στιγμή, θα λάμψει το Ελληνικό μεγαλείο» και αυτοί θα νοιώθουν πλέον «περήφανοι Έλληνες». Μια λογική άκρως ετερόνομη: «δεν βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις, δεν αναπτύσσω τη δική μου προσωπικότητα, δεν προβάλω την ατομικότητά μου, θέλω να μπω σε μια αγέλη για να νοιώθω ασφαλής».

   Είπα ότι δεν βλέπω Ρωσικούς δακτύλους και πως το γεγονός όπου τα περί Παΐσιου κτλ μοιάζουν με «αντιγραφή από τα Ορλωφικά που ο Λιακόπουλος τα αποκρύβει» (όπως λες) δεν με σοκάρουν ούτε μου κινούν κάποια υποψία. Είναι προπαγάνδα ρωσικού εθνικισμού (βουτηγμένο στη συνωμοσιολογία όπως πάντα). Αν δεις παρόμοια κείμενο εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας, είτε στη Γερμανία, είτε στην Γαλλία, είτε στην Ισπανία (ο Αγγλοσαξωνικός κόσμος ακολουθεί τελείως διαφορετικές νόρμες και φαντασιακά πάνω στην έννοια «έθνος» και «φυλή» γι' αυτό και τον βγάζω εκτός) όλες μοιάζουν μεταξύ τους (αν δεν είναι copy paste η μία από την άλλη στη χειρότερη των περιπτώσεων). Τα ίδια λόγια, οι ίδιες υποσχέσεις και Μεγάλες Ιδέες, παρόμοιοι δάκτυλοι, ο ίδιος αντισημιτισμός, αλλά πάνω απ' όλα, η ίδια απέχθεια για οτιδήποτε το «μη δικό μας», το «ξένο», «το διαφορετικό». Προπαγάνδα που γίνεται εύκολα αποδεκτή από τον όχλο…

• EN: Your comment will be visible after approval. Please check the terms of use.

• EL: Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους Όρους χρήσης.