Παγκόσμια 17η Νοέμβρη

Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κηρύσσουν ότι τα κινήματα κοινωνικής ανυπακοής βρίσκονται σε παρακμή, μια τεράστια παγκόσμια ημέρα δράσης αντέστρεψε ριζικά τις κατευθυνόμενες πληροφορίες τους.

Η φετινή 17η Νοέμβρη, εντελώς συμπτωματικά, μετατράπηκε σε παγκόσμια ημέρα δράσης, ενάντια στον άθλιο πολιτισμό του νεοφεουδαρχικού καθεστώτος: πέρα από τις αναμενόμενες προγραμματισμένες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στην Ελλάδα, ενόψει των εορτασμών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, συγκρούσεις στη Ρώμη και το Μιλάνο έλαβαν χώρα, μια εξέγερση στη Δαμασκό, καθιστικές διαμαρτυρίες στο Σαν Φρανσίσκο, συλλήψεις στη Μαδρίτη, τεράστιες διαδηλώσεις στη Χιλή, μια τεράστια διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, μια ογκώδης διαδήλωση φοιτητών και στην Ιρλανδία, ενώ το Occupy London που βρίσκεται στο ST Pauls πραγματοποίησε βραδιά αφιερώματος στην ξεσηκωμό του 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Δύο μήνες μετά την έναρξη της κατάληψης της Wall Street και μετά την βίαιη έξωση των διαδηλωτών την προηγούμενη Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανακατέλαβαν το Zuccotti Park, έκλεισαν το Big Apple, και μπλόκαραν όλες τις εισόδους προς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς την Union Square, τη Foley Square και τέλος τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Η καταστολή ήταν κτηνώδης. Οι New York Times κάνουν λόγο για πάνω από 200 συλλήψεις .

Μια 84χρονη γυναίκα έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της κίνησης ''Occupy Wall Street'', όταν αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον της, σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια πορείας...

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες φοιτητές από την κατάληψη στο City University της Νέας Υόρκης σταμάτησαν την κυκλοφορία και πραγματοποίησαν πορεία προς το New School. Η αστυνομία προσπάθησε να δημιουργήσει οδοφράγματα, αλλά απέτυχε να ανακόψει την ροή της οργής που είχε πλημμυρίσει τους δρόμους. Εργατικά συνδικάτα είχαν κινητοποιηθεί, επίσης, και όλες οι πορείες κατευθύνθηκαν τελικά, προς την γέφυρα του Μπρούκλιν – ακριβώς εκεί που η NYPD είχε συλλάβει πάνω από 700 διαδηλωτές τον Οκτώβριο.

Μαζική ήταν και φέτος η πορεία στην Αθήνα, με πολλούς να κάνουν λόγο για 50.000 συμμετέχοντες, ενώ άλλες πηγές μιλούν για εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Μικροσυγκρούσεις έλαβαν χώρα μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία και στη Θεσσαλονίκη. (Αναζητήστε περισσότερα: link)

Παρόμοιες διαδηλώσεις και καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά (Los Angeles, San Francisco, Berkeley, Portland, Ουάσιγκτον, Ντένβερ, Ατλάντα, Μαϊάμι, Ντάλας, St Louis, Milwaukee, Νάσβιλ, το Σικάγο, τη Βοστώνη, το Βανκούβερ, το Τορόντο), με χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράζουν παράλληλα την αλληλεγγύη τους στη Wall Street αλλά και να «γιορτάζουν» τους 2 μήνες από τη δημιουργία του κινήματος.

Στην Ιταλία, συγκρούσεις ξέσπασαν στο Μιλάνο, καθώς μαθητές προέβησαν σε κατάληψη του Πανεπιστημίου Bocconi, του οποίου επικεφαλής είναι ο νέος «Πρωθυπουργός» της Ιταλίας κ. Mario Monti. Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ρώμη, το Τορίνο και το Παλέρμο.

Στην Ισπανία, μαθητές ξεκίνησαν γενική απεργία μιας βδομάδας και βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων όπως Girona, Lleida, Tarragona, Πάλμα, Σεβίλλη, Santiago de Compostela, Murcia, Valencia, Castello, Αλικάντε και Σαραγόσα.

Εν τω μεταξύ, στη Χιλή, ο ξεσηκωμός των φοιτητών συνεχίστηκε με μια επιπλέον ημέρα διαμαρτυρίας στην πόλη της Valparaiso. Για μια ακόμη φορά, οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των ανδρών της αστυνομίας οι οποίοι έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 2.500 καθηγητές οι οποίοι έφτασαν από όλη τη χώρα.

Στο Παρίσι, η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη του Arc de la Défense. Στη Γερμανία, κινητοποιήσεις φοιτητών έλαβαν χώρα σε πάνω από δώδεκα πόλεις, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το κίνημα έχει διεισδύσει στον προμαχώνα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού – μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει πληγεί άμεσα από την κρίση, σε σύγκριση με αλλού, όπου σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν επιβληθεί.

Στην Ιρλανδία, πάνω από είκοσι χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους του Δουβλίνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισαγωγή διδάκτρων και την κοπή των υποτροφιών σε σπουδαστές. Η κύρια διαδήλωση οργανώθηκε από το Union of Students in Ireland (USI), αλλά και το Free Education for Everyone. (Αναζητείστε περισσότερα: Workers Solidarity Movement)

Σύντομο URL:  http://wp.me/pyR3u-9fr

Αναρτήθηκε στις: 18/11/2011