Πάνω από 4.000 οι νεκροί στη Συρία

Η Συριανή κυβέρνηση με διάγγελμά της προέβη σε απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί χθες Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, η απεργία πραγματοποιήθηκε αφού ακτιβιστές αψήφισαν την τρομοκρατία του καθεστώτος ης οικογένειας Ασάντ που καταδυναστεύει την χώρα για πάνω από 41 χρόνια, και οργανώθηκαν διαδικτυακά, στέλνοντας καλέσματα σε άλλους συμπολίτες τους, παροτρύνοντας τους να παγώσουν την αγορά. Η κινητοποίηση ονομάστηκε «απεργία για την αξιοπρέπεια» και συμμετείχαν εργαζόμενοι και μικρομαγαζάτορες. Οι κεντρικότεροι δρόμοι της Δαμασκού και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων παρέμειναν άδειοι λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πραγματοποίησαν μποϋκοτάζ, συμμετέχοντας και αυτοί στις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα οι δολοφονίες διαδηλωτών συνεχίζονται. Χθες, περίπου 23 άτομα δολοφονήθηκαν από σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας. (6 έπεσαν νεκροί στην πόλη Χάμα, 6 στην Χομσ, 5 στην Ιντλεμπ, 3 στα περίχωρα της Δαμασκού και 3 στην πόλη Ντερά). Την Παρασκευή, 41 άμαχοι δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών. Στη νότια Συρία, στρατιώτες που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το καθεστώς, συγκρούστηκαν με δυνάμεις του Ασάντ, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης.

Ο αριθμός των πολιτών που αρνούνται να ενταχθούν στο στρατό και επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης αυξάνεται.  Το καθεστώς αρνείται τις κατηγορίες για βίαιη καταστολή, ενώ αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης στρέφονται εναντίον των αντιπάλων τους, κατηγορώντας τους για ένοπλη κινητοποίηση πολιτών.

Στο μεταξύ, δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται τις πρώτες εκλογές από την έναρξη του κινήματος αντίστασης από την περασμένη άνοιξη.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από τον Μάρτη του 2011 έχει ξεπεράσει τους 4.000. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «η κατάσταση στη Συρία μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως εμφύλιος πόλεμος».


Σύντομο URL: http://wp.me/pyR3u-9w8

Αναρτήθηκε στις: 12/12/2011