Η Φάρμα των Ζώων, Τζωρτζ Όργουελ

Η Φάρμα των Ζώων είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ. Αναφέρεται σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανερχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος όμως του βιβλίου καταπιάνεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και την απόπειρα διαμόρφωσης μιας αυτόνομης κοινωνίας των ζώων δίχως καμία εξάρτηση από τους ανθρώπους.

Στη «Φάρμα των ζώων» ο Όργουελ ασκεί κριτική στην Ρωσσική επανάσταση και τη Ρωσία των μετεπαναστατικών χρόνων. Στο αγρόκτημα του κυρίου Τζόουνς τα ζώα με επικεφαλής τα γουρούνια, επαναστατούν εναντίον των ανθρώπων και τους διώχνουν. Τα γουρούνια όμως, δρώντας ως οπορτουνιστές τυφλωμένοι από το πάθος επιβάλλουν νέα τυραννία η οποία παίρνει τη θέση της παλιάς. Το τελικό σύνθημα είναι «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Ένα ιδιαίτερα μικρό βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας ουσιαστικά όχι μόνο απορρίπτει τον σταλινισμό της Σοβιετικής Ένωσης αλλά προβάλλει κυρίως τις αιτίες που οδήγησαν την κοινωνία να μετατραπεί σε μια ολοκληρωτική στρατοκρατική μηχανή αντί για μια χώρα στην οποία η εργατική τάξη θα κατείχε τα χαλινάρια της εξουσίας.

 

Αναρτήθηκε στις: 21/12/2010